Friday, August 26, 2016

Buku: Footsteps

Adapun orang-orang kafir, maka Aku (Allah) akan menyeksa mereka dengan azab yang amat berat di dunia dan di akhirat, dan mereka pula tidak akan beroleh sesiapa pun yang dapat menolong. (A-li'Imraan 3:56



Buku akhir sekali aku tulis mengenainya ialah buku Ramlee Awang Mursyid (RAM), Januari 2015! La ni dah Ogos 2016. Tak kan aku tak baca buku di antara tu kut? Banyak sebenarnya cuma tak sempat nak cerita.

Jadi, hari ni aku ambil peluang nak cerita sikit buku Footsteps (tajuk omputih.. tentulah bahasanya pun omputih kan). Aku baru saja habis baca buku ni 2 hari lepas. Lebih kurang 4-5 hari jugak la nak khatam buku ni. Dah tu, aku baca langkau tajuk. Apa nak kisah sebab tajuk-tajuknya bukan berkaitan pun. Nak baca belakang dulu pun boleh.

Penulis buku ni, Azlan Rahman, atau lebih dikenali dalam kalangan kami sebagai Pak Lan. Ya.. Pak Lan.. merangkap guru English semasa aku di MRSM Balik Pulau. Tapi aku beruntung sebab aku bukan kelas dia hahaha. Aku kelas isteri Pak Lan (masa tu girlfren dia la kut, mana aku tau), Miss Rudi. Untung Miss Rudi.. dah kawin dah ada anak pun dipanggil Miss lagi...hahaha.

Pak Lan masa tu warden asrama lelaki. Baru balik dari obersea..USA. Dapat ngajar di sekolah yang terletak kat kawasan luar bandar. Lebih tepat sekolah kawasan pondok di mana pekannya kena kongsi dengan warga-warga lain di sebalik sebuah pulau. Tak percaya? Cuba tengok alamat sekolah kami

MRSM Balik Pulau
Jalan Pondok Upeh, Pekan Kongsi, 
Balik Pulau, Pulau Pinang

Ok. Tu sikit-sikit sebagai pengenalan. Buku Pak Lan ni kalau baca, terutama bab sekolah asrama yang berkaitan dengan Balik Pulau, memang boleh mengimbas kenangan lalu. Ada yang cerita tak tahu dah jadi tahu. yang kelakar pun ada yang geram pun ada yang hmmmm padan muka dia pun ada.. sori Pak Lan. Ampun kan saya.

Buku ni juga serba sedikit membuatkan kita lebih kenal siapa Pak Lan. Pak Lan yang dulu. Berdasarkan buku ini tepat seperti sangkaan beberapa teman aku. Teman-teman kata Pak Lan ni macam ni macam tu. Bila baca Footsteps, eh eh.. betul la korang. Hahaha... sekali lagi minta maaf Pak Lan. Kami pelajar-pelajar zaman Pak Lan di sana minta maaf banyak-banyak. Cerita-cerita asrama masa tu dan macamana Pak Lan dikenakan oleh budak-budak nakal. Yang paling aku tak sangka, rupa-rupanya Pak Lan penghuni sickbay! Oh Ya! Of all the things happened there, why on earth Pak Lan didn't even know Kak Zah tu isteri CikguTengku Lukman?

One thing for sure (nak speaking la kejap ye), Pak Lan. You don't have to worry about your grey hair. Yes, during those years you did not really looked like a Malay (at least for me). And if people said you are Bosnian now, hmmm... ok, acceptable. I know you are proud of it, a bit.. hahaha. And Miss Rudi will always be at her 'so Bosnian' husband.

So, pada kawan-kawan sekolah aku. Kalau rasa nak mengimbas kenangan dan nak tahu cerita Pak Lan (dan Miss Rudi of course) silalah dapatkan buku ini segera. Au tak boleh cerita banyak, tak thrill nanti. Boleh hubungi Miss Rudi merangkap isteri, editor, pengurus segala di 0126585140. (err Pak Lan.. ada komisen tak tolong promosi ni..hahaha)





Thursday, August 25, 2016

Langkawi selepas 6 tahun


"Wahai Tuhan kami! Kami telah beriman kepada apa yang telah Engkau turunkan, dan kami mengikut RasulMu; oleh itu suratkanlah kami beserta orang-orang yang menjadi saksi (yang mengakui keesaanMu dan kebenaran RasulMu)". (A-li'Imraan 3:53)

Lama sungguh aku tak update blog ni. Tengah sedap-sedap menaip.. tup! tak boleh save la pulak.. Adoi.. penatnya. Terus terlupa dicampur dengan sibuk meanjang. Habis semua tergendala. Camna pun, misi harus diteruskan. Sekurang-kurangnya ini untuk tatapan anak2 aku bila depa rindu kat masa lalu depa nanti.


Rancangan yang tiada dalam kalendar tahunan aku. Langkawi aku datang lagi. Asalnya kawan2 ajak datang small reunion. Akhirnya yang berjaya cuma lima orang tak termasuk aku. Kebetulan pulak sedang cuti, tiba2 saja aku rasa nak join the club. Usung sekali satu keluarga.

Emad tentulah teruja naik bot. Bot laju pulak tu. Dari mula naik hinggalah sampai.. 1 jam setengah tu.. mulut dia tak berhenti cakap. Letih ibu. Sudahlah hari sebelum tu ambil Angah di sekolah. Terus beli tiket bot jam 7 petang untuk hari Jumaat esoknya. Petang Jumaat ambil Yah di Nibong Tebal, zooommmm terus ke Kuala Kedah. Bot jam 7 tiba jam 9 di jeti Kuah. Dapat kereta, nak cari jalan ke homestay pulak dalam gelap malam.


Bayangkan dengan handphone masing2 tak ada maps, bateri abis dan aku punya nyawa2 ikan.  Nak cari Villa Tepi Bendang dalam gelap malam. Tiba-tiba pula hujan turun dengan lebatnya ditambah dengan Emad yang tak henti tanya itu ini. Angin..asap... hampir keluar jugak la.



Jalan menuju ke sini memang jalan kampung, tepi bendang. Terlajak jalan pulak. Oh cabaran betul. Bila jumpa rasa tak sabar nak baring saja. Esok pagi ada agenda lain. Pulak tu, ada yang kelaparan. Alhamdulillah ada restoren berhampiran masih buka. Makan malam agak lewat dan lewat malam baru boleh tidur sebab budak kecik tu masih teruja untuk bertanya!

  

Bangun pagi2.. alangkah gembiranya dan riangnya rasa hati.. hahaha.. macam lagulah pulak. Bukan apa. Dalam gelap subuh, buka tingkap dapur nampak nyior sebatang dan swah di belakang. Boleh dengar bunyi reriang rimba, bunyi ayam berkokok. Bunyi-bunyian kampung yang sudah lama aku tak dengar! Tenang rasanya, buat aku rindu nak tinggal di kampung.. kampung yang betul2 kampung.. bukan macam Kg.Baru Kuala Lumpur tu ya.


Dan orang-orang (Yahudi yang kafir) itupun merancangkan tipu daya (hendak membunuh Nabi Isa), dan Allah pula membalas tipu daya (mereka); dan (ingatlah), Allah sebijak-bijak yang membalas (dan menggagalkan segala jenis) tipu daya. (A-li'Imraan 3:54


Kali ini aku nak bawa anak2 mangrove tour pulak. Tempat2 lain dah bawa tahun 2010 dulu (lepas kakak UPSR). Pakej RM250 satu bot untuk perjalanan 2-3 jam sangat memuskan. Anak2 pun seronok.


Sebelum ke Tanjung Rhu ni utk tour, beli tiket untuk balik esok dahulu. Jalan nak ke jeti jem juga pagi tu. Mesim cuti memang ramai manusia ke sini.

 

Beri makan helang? Dulu2 ingatkan begitulah suasananya. Rupa-rupanya singgah untuk lihat helang2 ni sahaja. Dan yang memberi makannya adalah jurupandu bot bukan kita. Kulit-kulit ayam ditabur ke atas air. Kalau tak banyak bot di situ helang2 merah pasti turun menyambar makanan. Bila bot banyak, helang2 menghilang sekejap.

 

Seterusnya kita akan lalui Gua Buaya ni. Bukannya besar dan panjang pun. Seminit saja dah lepas. Kenapa nama Gua Buaya?


Inilah cerianya kata jurupandu bot. Keluar dari gua tu, ditunjukknya batu ini. Katanya batu ini berbentuk seperti buaya. Dia kata. Aku tengok tak serupa buaya pun.. hmmm. Tak pa lah. Sekurang-kurangnya gua tu bernama.


Dulu, selalu tengok dalam gambar saja Klim Geoforest Park ni. Rupa-rupanya sini ter terletak mercutandanya. Dan kata adik jurpandu tu lagi, kalau tengok puncak bukit ni, nampak macam kura-kura. Ok. Yang ni aku percaya sebab memang macam kura-kura. Tapi aku tak ambil gambarnya pulak.. sorryyyy.


Nama pun mangrove tour, tentulah ada pokok bakau kan? Kawasan ni memang banyak monyet/kera. Dan yang ada ni memang dah biasa dengan manusia. Monyet/kera ni tak takut dengan orang dah. Jangan sesekali tunjuk tau bagi nampak makanan kat geng-geng ni. Alamatnya siap sedialah menjadi mangsa rompakan. Satu bot di belakang kami dah kena. Haiwan ni sanggup berenang ke bot untuk mendapatkan keropok yang dia nampak. Bot di depan kami pulak, ntah dari mana datangnay kera dah ada atas bot. Lompat jauh kut. Dan targetnya makanan pompuan2 seksi tu la. Nasib baik tak dirabanya 3 perempuan seksi tu hahaha. 


Kita juga akan dibawa ke Gua Kelawar. Kali ni bukan sebab bentuk batunya macam kelawar ya. Tapi sebab guan tu memang banyak kelawar. Dari masuk ke keluar dalam 10 min berjalan. Tak perlu takut pun. Torchlight boleh disewa di luar gua. Ada bayaran masuk tapi taklah mahal pun.


Hentian terakhir dalam tour ini di kolam ikan. Bukan ikan untuk peliharaan makan tapi ikan2 untuk tontonan. Salah satunya ikan pari ini. Johhny namanya. Yang terbesar di kalangan pari2 yang ada. Pandai pulak tu bila dipanggil namanya dia muncul. Sudah biasa dengan suara yang memangggil.


Akhir sekali bagi peluang pegang bintang di laut seba  nak gapai bintang di langit memang tidak kesampaian. Hidup lagi ni. Nampak macam ketul batu saja. Selesai perjalanan untuk pagi ini. Jom pi makan pulak.


(Ingatlah) ketika Allah berfirman: "Wahai Isa! Sesungguhnya Aku akan mengambilmu dengan sempurna, dan akan mengangkatmu ke sisiKu, dan akan membersihkanmu dari orang-orang kafir, dan juga akan menjadikan orang-orang yang mengikutmu mengatasi orang-orang kafir (yang tidak beriman kepadamu), hingga ke hari kiamat. Kemudian kepada Akulah tempat kembalinya kamu, lalu Aku menghukum (memberi keputusan) tentang apa yang kamu perselisihkan". (A-li'Imraan 3:55)



Sebelum balik homestay (komstay kata Emad), singgah di akuarium dulu. Sekadar memenuhi permintaan budak kecik nak tengok ikan jaws. Dah puas hati dengan ikan jaws baru boleh balik tido dengan lena dan rehat sampai ke malam sementara tunggu waktu dinner. Tapi sebelum itu sempat juga ke Beras Terbakar mencari kain batik pesanan mak. Kalau tidak dipesan memang aku tak cari punya sebab memang datang sini bukan untuk shopping pun.


Nak makan malam sempat pulak singgah kedai kasut ni bila jumpa geng. Geng small reunion yang berliam tu. Dah tu dengan aku sekali pi beli sepasang kasut. Kasut kulit jahitan tangan, sedap dan lembut saja bila pakai. Berbaloi la membelinya. Sebelah kedai kasut tu pulak kedai coklat Hj. Ismail Group. habiskan duit di sini pulak. Itu pun sebab ada yang memesan coklat Daim. Kalau tak pesan, memang aku tak singgah kedai ni.


Inilah geng reunion berlima, Rafidah, Mus, Mekna, Eida dan Milah yang juga merupakan geng shopping Langkawi. Tak terikut aku kalau shopping. Yang baju biru tu.. tiba2 saja terjumpa dekat sini. Fadhil mencari hotel untuk menginap. Pukul 10 malam tu, kesian anak2 dah mengantuk dan letih dalam kereta. Yang berapron tu pulak, Ronizam, tuan restoren ka share dengan tuan restoren ka tak tau la. Restoren ni, kedai kasut dan kedai coklat di jalan yang sama, di belakang kedai Al-Ikhsan (satu-satunya yang ada di Langkawi, jadi mudah nak cari). Jadinya, memang sungguhlah mini reunion Balik Pulau malam tu.


Makanan kat sini memang sedap woooo. Nasi daging bakar ni memang serius sedap. Aku tumpang En.Somi punya sikit hahaha. Aku punya roti bakar telur goyang ni saja, but it was so delicious, I tell you! Kawan2 order char kuey teow, anak2 order nasi goreng, semuanya sedap2. Aku tak tipu sebab aku rasa yang depa order. Ada yang siap tambah char kuey teow lagi! Bagi yang nak cari makan, memang aku rekemen restoren ni, tapi aku tak ingat namanya. Klunya hanya dia berhadapn kedai kasut. Kedai kasut sederert kedai Hj.Ismail yang jual coklat2. Belakang Al Ikhsan. Moga berjaya mencarinya.


Dah penat sehari suntuk berjalan, malam tu tido lena dan hampir terbabas untuk subuh. Apa lagi, kelam kabut la masing2 sebab bilik air ada 1 saja. Lepas solat sambung tido balik. Penat tak hilang lagi. Hari ni dah nak balik jam 3 petang.

Sebelum balik ronda2 tepi pantai sekejap. Bagi dia main air main pasir dulu. Tapi tak boleh lama2. Kalau awal lagi boleh juga mandi2 sekejap di pantai ni. Bersih dan cantik.. Berhampiran airport. Tapi aku tak tau nama pantai ni, minta maaf ya. Kat situ katanya terkenal dengan laksa ikan sekog. masa kami sampai belum buka, dan aku pula bukan hantu laksa jadi tak kisah sangatlah ikan sekog ka dua ekog ka. Kalau google memang jumpa punyalah, memang dia letak ikan kembung sekog dalam laksa. Itu yang menjadi tarikannya.

Ok. Dah puas jalan2 Langkawi, jom kita balik. Bot jam 3. Agak2 dalam jam 5 dah sampai jeti Kuala Kedah. Lepas makan terus hantar Angah ke asrama yang hanya dalam 20 minit dari jeti. Kiranya bonet kereta hari datang memang dah penuh la dengan barang2 Yah dari asrama dan barang2 Angah nak balik asrama. Semuanya satu arah, mudah perjalanan. Boleh balik rehatkan badan, Alhamdulillah.

Friday, June 3, 2016

Sri Iskandar - Audit


A051
"Sesungguhnya Allah ialah Tuhanku dan Tuhan kamu, oleh itu, beribadatlah kamu kepadaNya. Inilah jalan yang lurus". (A-li'Imraan 3:51)


Aku dan Rabitah dari Arau bertolak dah hampir petang. Tiba di Sri Iskandar pun dah maghrib. Perut pulak berbunyi. Singgah makanlah dulu. Pak Tam ke Pak wan ntah Ikan BakarRestoren menjadi pilihan. Bila minta menu.. mak aih.. RM15 sepinggan. Ingatkan nak belah je dari situ. Hmm.. try pi la.

Bila nasi goreng ayam ngan nasi goren ikan sampai. Masyaallah. Besarnya pinggan. Banyaknya nasi. Boleh habis ke ni? Mahal bayar ni aku habiskan jugak hahaha. Memang sedap lah. Sesekali mai makan sini boleh lah cuba.


Pertama kali aku menginap di D'Hotel Sri Iskandar. Sorang sebilik pulak tu. Alahai.. tak bestnya. Bilik dah ler besar. Kalau kecil dok sorang2 lain la cerita. Hihi.. malam pertama ngan kedua tido ngan Rabitah ler jawabnya. Malam ke 3 tido sorang2. Dr. Irwin... hahaha. nasib baik bilik you kat sebelah. I know what you did hahaha.

Esoknya, dismbut dengan acara bergambar dahulu di foyer. Lepas tu macam vip la pulak kena sign autograph. Lama dah tak merasa jadi vip ni. Malu ler I hihi. 


Masing2 serius je muka. Takut dengan auditors ke? Relax la.. kami datang membantu bukan mencari hantu hahaha. 
 


A052 
Maka ketika Nabi Isa merasa (serta mengetahui dengan yakin) akan kekufuran dari mereka (kaum Yahudi), berkatalah ia:" Siapakah penolong-penolongku (dalam perjalananku) kepada Allah (dengan menegakkan agamaNya)?". Orang-orang "Hawariyyuun" (Penyokong-penyokong Nabi Isa) berkata: "Kamilah penolong-penolong (utusan) Allah. Kami telah beriman kepada Allah, dan saksikanlah (wahai Nabi Allah) sesungguhnya kami ialah orang-orang Islam (yang berserah bulat-bulat kepada Allah). (A-li'Imraan 3:52)


Yang belakang tu.. abaikan je dia. memang kaki selfie si Zila tu. Macam2 gaya dia buat. Tak tertiru ku. Ni baru satu, belum aku up gambar2 pos dia yang lain lagi.. hihi (sorry Zila..hahaha). Yang tudung kuning tu la partner in crime aku malam2- Rabitah. Geng ngan Zila dapat la merayau cari barang satu kawasan shopping tu. K.Ani sebelah tu cool je. Tapi awat K.Ani tak habag kat depa soh bawak kita pi makan ketam best2 kaw2 punya kat situ? Huhuhu.. melepas ler kita. 
 

Tiga auditors hebat ni. meja depa penuh dengan fail2 bukti. Macam CSi pun ada. Meja aku jer bersih.. hahaha. Yang comel kat depan ni la Dr.Irwin.. nak kenal dia senang jer. Tunggu bila dia keluarkan hp dia. Cute jer berbungkus dengan spongebob. kelakar betul. Boleh tahan melawak jugak dia ni. belakang tu Dr.Stephen. Dia tak banyak cakap tapi suka benar dia ketawa. Sikit2 ketawa. Sikit2 gelak. nasib baik you hensem Stephen hahaha. Dan of course la yang palin junior si Furqan ni. Junior2 pun jangan pandang lekeh. Bagus buat gheja ni. Eh..eh. three of them wear glasses la..


Last but not least saja nak tunjuk la.. tandas kat kampus ni macam tandas hotel hah. Memang tak ke tempat lain dah. tandas vip la ni.. kalau tandas sebelah utk student tu macam biasa juga la.

Apa-apa pun, kali pertama audit kat sini memang alhamdulillah. dapat team yang sporting gla-gila punya. enjoy ja buat gheja. Makan sembang makan sembang buat gheja. Itulah yang berlaku dalam masa tiga hari. Sampaikan ada orang tu nak kidnap satu team audit ni utk pi audit tempat lain.. hahaha.  Boleh ke Zila?

By the way.. I minta izin ya guna gambar2 ntah dari hp sapa ni. Sebab ada lam whasapp, jadi guna je utk buat story. T,Kasih banyak2 ya team External Revier UiTMPerak. You all memang the best!

Thursday, June 2, 2016

Karnival Syoknya Ansara 2016 (KSA)


A049 
Dan (akan melantiknya) menjadi seorang Rasul kepada Bani Israil, (dengan menegaskan kepada mereka): "Sesungguhnya aku telah datang kepada kamu, dengan membawa satu tanda (mukjizat) dari tuhan kamu, iaitu aku boleh membuat untuk kamu dari tanah liat seperti bentuk burung, kemudian aku tiup padanya lalu menjadilah ia seekor burung (yang hidup) dengan izin Allah; dan juga aku boleh menyembuhkan orang yang buta dan orang yang sopak, dan aku boleh menghidupkan kembali orang-orang yang mati dengan izin Allah; dan juga aku boleh memberitahu kepada kamu tentang apa yang kamu makan dan apa yang kamu simpan di rumah kamu. Sesungguhnya perkara-perkara yang demikian itu, mengandungi satu tanda (mukjizat) bagi kamu (yang membuktikan kebenaran bahawa aku seorang Rasul yang diutus oleh Allah kepada kamu), jika kamu orang-orang yang (mahu) beriman. (A-li'Imraan 3:49


Karnival Syoknya Ansara berlangsung 27-28 Februari. Lama betul baru aku boleh update entri ni. Biasalah bila mood entah ke mana, nak login pun malas. Apa2 pun kemeriahannya tetap terasa walaupun MRSMBP90 yang datang lebih kurang seperti dalam gambar di atas. Ada lagi sebenarnya cuma terlepas masuk frame atau tak sempat nak interframe.. hahaha.


Aku sendiri asalnya memang dah set nak mai. En.Suami pun kata macam nak ikut. Aishhh.. cuak gak aku. Bila sehari dua lagi nak pi dia kata letih pulak sebab baru balik dari S.Alam. Alamak.. lari plan aku nak jimba2 ngan geng BP ni. Cepat pikiag..pikiag.. nak terbang tak dak sayap. Nak amik flight memang mahai mereput la masa tu. Sorang aku boleh tahan.. budak kecik nak kena bawak gak. Pi cari tiket train.. habis! Huh.. hujung minggu memang tiket selalu abis kak, kata adik manis tu. Huhuhu. Tak pi dah aku KSA.


Aish... kalau tak pi macamana muka aku boleh setepek lam gambag ni? Tak leh jadi ni. Saja tanya2 kut ada nak sponsor flight aku hahahaha. Kut aku Mira Filzah ka.. Janna Nick ka.. sure ada punya nak sponsor tiket ntah2 siap hotel sekali hahaha. Ada aku kisah? Apa lagi.. 6.15 petang vrooommmm aku mula meredah lebuhraya dengan Che Putih aku si Civic tu bertemannya budak kecik yang pot pet tak abih2 kat seat belakang. Of course lah aku merempit dengan izin suami hahaha. 10.30 malam dah sampai Puncak Perdana!!! Lantak ler lampu biru nak kelip2 kat aku pun.. aku megejar cerah mentarai sebenarnya. Bila malam menjelang pandanganku silau hihi.


Pagi esoknya bila sampai padang, volleyball dah nak abis. Huaaaaa... tak dapat main. Jauh aku mai wei.. meredah siang malam hahaha. Tak pa.. Sat gi main ping pong. Petang ada volley lagi. Ikut jadual gitulah. Insyaallah. Ping pong pulak dua team saja yang ada. Lerrrr.. team lain takut ngan BP90 ka? Kami kan power.. power puff girls hah.. jangan tak tau. Kan Izah kan? Dua pun dua ler.. hantam saja la. Kalah ngan Kuantan. Jadi Naib Juara.. sedap sikit sebut kan.

A050 "
Dan juga (aku datang kepada kamu ialah untuk) mengesahkan kebenaran Kitab Taurat yang diturunkan dahulu daripadaku, dan untuk menghalalkan bagi kamu sebahagian (dari perkara-perkara) yang telah diharamkan kepada kamu; dan juga aku datang kepada kamu dengan membawa satu mukjizat dari Tuhan kamu. Oleh itu bertaqwalah kamu kepada Allah dan taatlah kepadaku. (A-li'Imraan 3:50)


Sekali petang tu depa kata disqualified! Sedih tension frust semua ada. Boleh depa kata depa dah panggil tapi BP90 tak muncul. memang la tak muncul dah jadual kata petang. Tak pa la. Nak buat camna kan? Tak dak rezeki nak tunjuk terer kat depa. Simpan ja la ketereran tu diam2.Apa lagi, jom kita belah je la. Pi makan lagi baguih. Tapi aku tak dak la pulak gambag makan laksa ghamai2 tu. Aisey.. tak leh nak goreng kat sini ler.


Ni dah hari kedua baru dapat tengok team lelaki. Team BP90 memang tau dah.. superman semua. Masuk Team B pun main cekup yang mana ada. Tolak masuk hang aku. Ustaz Aimi pun tertewas dgn pujukan terus masuk gelanggang. Team A menang Team B tewas.. yg tewas boleh pulak disqualified depa kata. Ceh...haghu bighu betoi. Bila pi komplen terus dengan Team A pun kena sekali. hah.. amik kau! Kita juara team yg semua kena disqualified kut.. yabedabedu... Nak kata apa lagi.


Apa yang penting.. kerjasama. Kita tetap enjoy makan2 suka2 tukar cerita hang aku. Jumpa kawan2 lama. Kekalkan silaturrahim. Itu yang lebih penting dari memang atau kalah tadi. Jauh mai gunakan waktu ini sebaik mungkin. Bukan senang mau dapat lesen ni. Teringat kat Nini yang lesen kena tarik.. kesian Nini. Inikes lagi luka terlalu dalam.. huhuhu.


Seronok punya pasal.. bersempit2 dalam kereta pun tak kisah dah. Nak pi mana ya masa ni? Homestay rasanya. Malam tu kan ada bbq. Jemputan khas C.Sahiddan dan C.Amir pun ada. Sporting betoi cikgu2 kita ni. Lesen depa besag tak pa la.. hihi. Alaaaa, gambag kat bbq pun aku tak dak sebab tak masuk wa aku pun. Tak pa. Bukan gambar yang penting, tapi ingatan itu lebih utama.

Buat tuan punya gambar2 di atas ni (aku punya 2 saja), aku ucap terima kasih sebab hantar gambar ni ke wa. Dan aku mohon izin gunakan gambar2 korang ambil ni untuk entri aku kali ni. Sekian. Harap maklum :)


Tuesday, May 31, 2016

KB- Kami pasti datang lagi

A047
Maryam berkata:" Wahai Tuhanku! Bagaimanakah aku akan beroleh seorang anak, padahal aku tidak pernah disentuh oleh seorang lelaki pun?" Allah berfirman; "Demikianlah keadaannya, Allah menjadikan apa yang dikehendakiNya; apabila Ia berkehendak melaksanakan sesuatu perkara, maka Ia hanyalah berfirman kepadanya: ` Jadilah engkau ', lalu menjadilah ia." (A-li'Imraan 3:47)


Ingatkan pagi2 hari dah nak balik Kedah. Tapi dapat jemputan lunch pulak dari A.Bukhari dan K.Ani. Merayaulah dulu kat KB ni. Bekfas pun ala kadar ja. Mana gerai jumpa situ kami makan. Orang kata KB ni shopping paling best. Memang la.. best utk habihkan duit yang tak banyak macam aku ni boleh la. Kami pi Bazar Tok Guru pagi hari, orang tak ramai. Tu pun sebab mak aku pesan telekung. Kalau tak memang tak pi dah. Alang2 tu anak2 amik telekung sorang sepasang, blause sorang selai. Si kecik nak menan ja satu.. lega.. hahaha.

Sementara nak tunggu lunch, kami pi sat PCB. Tengok ombak lam 10-15 minit. Bukan buat apa pun. Saja. Pastu masa nak balik singgah Pasir Belanda sat. Tengok kat web macam best ja. rasa cam nak dok sini tapi tak mampu ler pulak.. huhu.
 
 

Merayau2 dah tengahari. Apa lagi. Jom kita ke sini. Aiseh.. tengok papan tanda macam Chinese punya. Tapi.. jangan salah sangka. Pemiliknya memang Melyu dan isterinya seorang Cina Muslim. tak dak sapa pun masa kami sampai. Memang kosong.
 

Bila tengok gerai kat depannya, rasa macam nak pi makan ketam lembut kat situ la pulak. Sup komando pun ada tu.
A048
Dan Allah akan mengajarnya ilmu menulis, dan hukum-hukum aturan agama, dan juga kandungan kitab-kitab Taurat dan Injil. (A-li'Imraan 3:48)


Tengahari tu memang makan seafood lagi la. memang feveret A.Bukhari. Sedap memang sedap la. T.Kasih A.Bukhari dan K.Ani belanja kami makan lagi. Lenkali kami mai lagi jangan lupa na.. hahaha. Kita makan sokmo.


Eh eh.. tengah dok makan ada satu family ni masuk. Macam kenal pulak keluarga ni. Hahaha.. Chew..Chew.. satu opis kita gheja kat sini kita jumpa no. Happy Chinese New Year Chew n Family. Thank you bagi ang pau anak2.


Selesai lunch kami terus balik. Terima kasih orang Kelate. ak lupa Iffah yang datang jumpa kat restoren untuk bagi buah tangan. Pakat makan kopok lam keta bila lapar. Alhamdulillah. Insyaallah kami datang lagi nanti.

Laluan balik kami buat pertama kalinya melalui Pengkalan Hulu. Inilah kali pertama masuk pekan kecil dia. Rasa terujalah pulak bila lalu jalan kampung. Rasanya kalau ajak sekali lagi En.Suami tak nak kut sebab dia rasa jauh. Tak pe lah. Kurang2nya aku dah tangok laluan sini.

Thursday, May 26, 2016

MASJID KAMPUNG LAUT

A044
Peristiwa yang demikian ialah sebahagian dari berita-berita ghaib yang Kami wahyukan kepadamu (wahai Muhammad), sedang engkau tidak ada bersama-sama mereka ketika mereka mencampakkan qalam masing-masing (untuk mengundi) siapakah di antara mereka yang akan memelihara Maryam. Dan engkau juga (wahai Muhammad) tidak ada bersama-sama mereka ketika mereka berkelahi (tentang perkara menjaga dan memelihara Maryam). (A-li'Imraan 3:44)

Impian aku untuk ziarah masjid tetua ini tercapai akhirnya. Dari pintu pagar kawasan sudah jelas senibina lamanya. memang terujanya berbeza andai sudah mengetahu sejarah sebenar masjid ini.



Bole baca di sini tentang sejarah masjid yang dibina tanpa menggunakan sebatang paku! Dan masjid ini dipindahkan daripada tapak asal di mana ia dirombak dan dipindahkan ke Nilam puri. Kemudian dibina semula seperti yang asal.
A045
(Ingatlah) ketika malaikat berkata: "Wahai Maryam! Bahawasanya Allah memberikan khabar yang mengembirakanmu, dengan (mengurniakan seorang anak yang engkau akan kandungkan semata-mata dengan) Kalimah daripada Allah, nama anak itu: Al-Masih, Isa Ibni Maryam, seorang yang terkemuka di dunia dan di akhirat, dan ia juga dari orang-orang yang didampingkan (diberi kemuliaan di sisi Allah). (A-li'Imraan 3:45)

Ini gambar dari bahagian belakang masjid. Semuanya daripada kayu. Anak aku tanya.. ibu kata tak dak paku, ni awat paku banyak kat masjid ni? Hahaha.. memang la banyak.. nak bagi kukuh sebab proses pindah-pindah dulu. Asal dibina mana guna paku. Hebatkan orang-orang dahulu!


Wakaf-wakaf yang dibina di tepi masjid. Terasa tenang dan nayaman bila berada di sini.



Di bahaian belakang masjid terletaknya pusat penajian 3 tingkat.. aku lupa la pulak pengajian apa.. pengajian Islam dan tahfiz ke apa ntah aku lupa.
A046
"Dan ia akan berkata-kata kepada orang ramai semasa ia masih kecil dalam buaian, dan semasa ia dewasa, dan ia adalah dari orang-orang yang soleh." (A-li'Imraan 3:46)


Bahagian dalam masjid agak muram sebab tidak dipasang lampu. Dan juga warna kayu yang gelap juga membuatkan ia nampak agak kelam.
 

Mimbar dan saf yang tersedia.


 Pintu masuk dari belakang.

Bulan ini aku ke sana lagi. Bolehlah singgah di masjid ini lagi. Sebabnya aku nak hantar kakak sambung assai pengajian Islam dan sains Um di sini. Bangunan UM betul-betul di seberang jalan masjid ni. Alhamdulillah.