Tuesday, September 20, 2016

MASJID AT_TAQWA, MUKIM PULAU, KUBANG KERIAN


Ingatlah! Kamu ini orang-orang (bodoh), kamu telah memajukan bantahan tentang perkara yang kamu ada pengetahuan mengenainya (yang diterangkan perihalnya dalam Kitab Taurat), maka mengapa kamu membuat bantahan tentang perkara yang tidak ada pada kamu sedikit pengetahuan pun bersabit dengannya? Dan (ingatlah), Allah mengetahui (hakikat yang sebenarnya) sedang kamu tidak mengetahuinya. (A-li'Imraan 3:66


Dalam perjalanan menuju Min House Camp, pasti akan melalui masjid ini. Cantik masjidnya. Terletak pulak dalam kawasan perkampungan Mukim Pulau.

 

Ini jalan dan sedikit pemandangan di hadapan masjid. Rasa tenang saja bila berada di kawasan ini. Tak dengar bunyi bising kenderaan.

 

 Masjid At-taqwa Mukim Pulau namanya. 
 
Bukanlah Nabi Ibrahim itu seorang pemeluk agama Yahudi, dan bukanlah ia seorang pemeluk agama Kristian, tetapi ia seorang yang tetap di atas dasar Tauhid sebagai seorang Muslim (yang taat dan berserah bulat-bulat kepada Allah), dan ia pula bukanlah dari orang-orang musyrik. (A-li'Imraan 3:67)


Sini laluan masuk wanita. Tandasnya di luar sebelah kiri gambar (tak kelihatan). Bangunan belakang itu kelas untuk sekolah agama rasanya. Lupa pulak aku, tempat wuduk wanita kena naik tangga yg nampak tu dan di kanan.


 Bangunan untuk sekolah tadika/pasti/tabika atau sewaktu dengannya. Rasa sangat mudah sebab bila waktu solat, anak2 boleh terus diajak untuk mengimarahkan masjid.




Ruang solat di dalam juga kemas dan bersih. Masa ni memang tak ramai orang sebab sudah melepasai waktu solat.


Bagi  yang mahu ke sini atau menginap di Min House Camp, singgah2lah di masjid ini barang seketika. Solatlah di sini. Insyaallah banyak pahalanya.

Thursday, September 15, 2016

MASJID AS-SOLAH, BALING

Katakanlah (wahai Muhammad): "Wahai Ahli Kitab, marilah kepada satu Kalimah yang bersamaan antara kami dengan kamu, iaitu kita semua tidak menyembah melainkan Allah, dan kita tidak sekutukan denganNya sesuatu jua pun; dan jangan pula sebahagian dari kita mengambil akan sebahagian yang lain untuk dijadikan orang-orang yang dipuja dan didewa-dewakan selain dari Allah". Kemudian jika mereka (Ahli Kitab itu) berpaling (enggan menerimanya) maka katakanlah kepada mereka: "Saksikanlah kamu bahawa sesungguhnya kami adalah orang-orang Islam".(A-li'Imraan 3:64)


Dalam perjalanan ke Kelantan ketika nak hantar kakak, Kami singgah di masjid ni untuk solat. Masjidnya tak nampak dari jalan. Hanya berpandukan signboard dari jalan utama.

 

Jarak dari jalan utama dalam 200 meter. Masjid As-Solah, Kampung Tiak, Kupang, Baling lebih tepatnya.



Bahagian hadapan masjid. Ketika ni dah melepasi waktu zohor. Ada zorang dua jemaah di dalam. Ada juga tetamu dari luar yang singgah untuk solat.

Wahai Ahli Kitab! Mengapa kamu berani memperdebatkan tentang (agama) Nabi Ibrahim, padahal Taurat dan Injil tidak diturunkan melainkan kemudian daripada (zaman) Ibrahim; patutkah (kamu berdegil sehingga) kamu tidak mahu menggunakan akal? (A-li'Imraan 3:65)

 

 Pintu belakang untuk kemudahan jemaah wanita.

 

 Tandas dan bilik wuduk di belakang. Bersemapdan dengan kawasan kampung.


Pintu masuk wanita terus ke ruang mimbar. Alhamdulillah bersih. (Sila abaikan budak kecil atas mimbar tu ya. Insyaallah bakal imam besar nanti :))

Wednesday, September 14, 2016

JJMK JSKM-PJI&A: Cerita yang Tertangguh

Kemudian sesiapa yang membantahmu (wahai Muhammad) mengenainya, sesudah engkau beroleh pengetahuan yang benar, maka katakanlah kepada mereka: "Marilah kita menyeru anak-anak kami serta anak-anak kamu, dan perempuan-perempuan kami serta perempuan-perempuan kamu, dan diri kami serta diri kamu, kemudian kita memohon kepada Allah dengan bersungguh-sungguh, serta kita meminta supaya laknat Allah ditimpakan kepada orang-orang yang berdusta". (A-li'Imraan 3:61)


Cerita yang tertangguh- 4 bulan. Serba sedikit sudah disampaikan Ilah di Berkonsi Cerita. Aku tambah sikit lagi di sini. JJMK kali ini anjuran Jabatan aku JSKM dengan kerjasama Pjbt Jaringan Industri dan Alumni (PJI&A) dan NGO Wargakilang.


Sasaran kami 20 keluarga di Parit Panjang Kuala Ketil dan melibatkan 4 hentian sahaja sebab acara perlu dihabiskan waktu tengahari.


Pengumpulan dan agihan barang dilakukan di UiTMPP. Hujan turun renyai-renyai tak menghalang peserta-peserta untuk turut serta. Kebanyakannya pertama kali nak merasa bagaimana JJMK dijalankan. Yang berudung hijau kat atas ni orang kuat JJMK. Route dan agihan dia yang aturkan. Aku lead saja hahaha.


Konvoi disertai lebih kurang 20 kereta dan sebuah bas. Ini tugas Mawardi. Dia tahu apa yang dia buat sebab pernah ikut JJMK Wargakilang.
 

Sesungguhnya ini ialah kisah-kisah yang benar; dan tiadalah Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Allah; dan (ingatlah), sesungguhnya Allah, Dia lah jua Yang Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana. (A-li'Imraan 3:62)


Alhamdulillah. Tiba di Center 1 hujan dah berhenti. Di sini, team Wargakilang dah sedia menunggu untuk bantuan lalulintas. Terima kasih banyak2 Team WK.


Berjaket keselamatan tu wakil WK, En.Azhar. Dia yang uruskan hal-hal perhubungan awam dengan penerima-penerima bantuan. Kalau nak harap kami pakai tak jalan la program ni sebab kami bukan arif dan kenal dengan bakal-bakal penerima.


Antara barang-barang yang diserahkan. Alhamdulillah. Sekurang2nya untuk memulakan Ramadhan yang akan tiba 2 minggu lagi, ada juga bekalan mereka. Sumbangan wang zakat dan fidyah juga diterima mereka. Sehari selepas program, En.Azhar kata ada penerima ucap terima kasih banyak2 sebab duit sumbangan dapat dia bayar bil api yang tertunggak beberapa bulan. Alhamdulillah.

 

Dari Center 1, hanya perlu berjalan kaki ke Center 2. Dalam 200m tapi berpelun jugak la sebab dah panas. Sempat lagi tuan rumah jamu kami dengan air dan kuih. MasyaAllah. Dalam hidup serba susah, mereka masih berbesar hati meraikan kami tetamu mereka.
 

Kemudian kalau mereka berpaling (enggan menurut), maka sesungguhnya Allah sentiasa Mengetahui akan orang-orang yang berbuat kerosakan. (A-li'Imraan 3:63)
 

Ini laluan ke Center 3. Yang naik bas kena berjalan kakilah sikit. Bas tak boleh masuk. Tapi masing2 tetap bersemangat. Ada yang nak ikut lagi pada masa akan datang. Semoga mereka yang mengikuti program ini mendapat manfaat darinya.


Hentian ketiga. Salah seorang penerima di sini, rumahnya tiada api. Hanya mengharapkan sambungan dengan rumah jiran (kalau tak salah ingatan aku). Dan seorang penerima, muda lagi. Diceraikan suami dengan anaknya 4 orang. Sebelum balik dia sempat tunjuk kat aku bahunya yang patah ketika jatuh untuk membetulkan bumbung rumah. Jelas kelihatan sebab tulang patah tidak bersambung sebaik-baiknya.


Hentian ke-4. Rumah yang tidak sepertinya. BAgaimana mahu menyiapkannya kalau pendapatan tidak seberapa. Tapi mereka tyetap tabah dan sabar dengan dugaanNya.


Agenda terakhir, kami dijemput ke Teratak Ilmu Hj.Abd. Majid untuk makan tengahari. Sayangnya Pak Teh (tuan rumah) terpaksa ke Kelantan hari tersebut kerana ada kecemasan). Di sini semua pelajarnya lelaki.


Sedikit sumbangan wakaf sumbangan seorang kawan untk pembangunan teratak ilmu. Moga dapat membantu mereka.


Menjamu selera dengan makan bertalam. Dah lama tak rasa begini. Rata-rata peserta suka dan puji masakan teratak yang sedap. Malah ada yang tanya bila nak pi makan dalam talam lagi? Hahaha.. ni yang kata sekali kena pasti tak lupa punya!

Untuk para peserta JJMK ini, terima kasih aku ucapkan kerana sudi dan sanggup menyertainya. Harap maaf atas sebarang kekurangan. Kepada AJK2 program, terima kasih banyak2. Lain kali kita boleh buat lagi. Tak lupa juga, penyumbang gambar2 di atas, aku ucapkan banyak2 terima kasih. Minta halalkan kerana menggunakan gambar yang diambil. Aku nak sebut tuan gambar tak tau sapa punya. (pasti ada daripada Ilah, Ina dan yang lain2). 

Akhir sekali. Moga Allah memberkati apa yang kita lakukan ini. Dan semoga ada yang bermanfaat dan terkesan di hati. Insyaallah, jika ada ruang dan peluang dengan izinNya, kita akan teruskan program ini di masa akan datang.

Friday, September 2, 2016

Min House Camp

Adapun orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal-amal soleh, maka Allah akan menyempurnakan pahala mereka; dan (ingatlah), Allah tidak suka kepada orang-orang yang zalim. (A-li'Imraan 3:57


Rasanya macam baru saja kami pi Kelantan. kali ni pi lagi sebab nak antar kakak ke UM Nilam Puri. Alhamdulillah kakak dapat pilihan yang pertama.


Kedatangan kali ni kami menginap di Min House Camp. Nama Min bersempena anak pemilik yang down syndrom. Kelibat Min boleh dilihat di sekitar chalet. Min ni suka main drum tau. Ada satu set drum dalam ofis tu dan Min belajar melalui youtube!

Anak2 terutama Emad perak la sikit dengan ayam piru dan ayam turkeynya. Aku sendiri pun dah lama tak nampak ayam2 ni kat kampung.
 


Masuk ke kawasan sini macam masuk ke mini zoo. Memang ada kawasan untuk camping bagi yang mahu mengambil pakaej camping terutama sekolah dan universiti. Kami menganbil bilik standard biasa saja yang ada cukup untuk tidor berenam semalam. Malam kedua dah tinggal berlima.

Demikianlah (perihal Nabi Isa), yang Kami membacakannya kepadamu (wahai Muhammad, adalah ia) sebahagian dari hujah-hujah keterangan (yang membuktikan kebenarannya), dan dari Al-Quran yang penuh dengan hikmat-hikmat - (pengetahuan yang tepat, lagi sentiasa terpelihara). (A-li'Imraan 3:58



Ini cafe dekat situ. Belakang tu sungai. Ada aktiviti sampan dan kayak. Untuk bersampan menyusuri sungai pun boleh. Malangnya cuaca masa ni tak mengizinkan. Hujan pagi ke petang.



Ada beberapa omputh yang nginap di sini. Setahun, 6 bulan dan yang baru sampai pun ada. Depa ni ada yang buat community work di sini. Ini yang sedang membantu untuk membina bumbung untuk kera dua ekor yang ditambat. Kesian kat kera kehujanan, jadi depa nak buat bumbung untuk dia.

Sesungguhnya perbandingan (kejadian) Nabi Isa di sisi Allah adalah sama seperti (kejadian) Nabi Adam. Allah telah menciptakan Adam dari tanah lalu berfirman kepadanya: "Jadilah engkau!" maka menjadilah ia. (A-li'Imraan 3:59)



Untuk yang mahu river cruise with guide, RM7/seorang naik bot. Sampan pula RM5 seorang. Archery dan kayak pun ada untuk RM10 rasanya. Dan kalau nak lepak di bawah cafe ni, ada kerusi dan hammock lagi.




Min House Camp ni memang terkenal dah boleh kata hingga international. Keluar kat TV dah banyak kali. Pernah ditemuramah oleh TV Jepun lagi. Nama pemilik kem ni aku lupa la pulak.



Paling terkenal kem ini sebab ladang lebah kelulutnya. Di sekitar chalet ada rumah kelulut. Ini muzium kelulut yang dibina di tingkat atas rumah kayu. Sentiasa ada saja vip yang datang ke sini. Malah, hari terakhir kami di sini pun depa sibuk dengan persediaan muzium untuk seorang menteri datang berkenaan lebah kelulut ini.

Perkara yang benar ialah yang datang dari Tuhanmu. Maka jangan sekali-kali engkau menjadi dari orang-orang yang ragu-ragu. (A-li'Imraan 3:60)



Ini yang aku cari2 sangat sejak pertama kali dan terakhir kali makan tahun 2008 kut. Aku tanya owner kem dan katanya dia boleh tolong cari dan order. RM5 sebungkus nasi tumpang. Aku bantai makan 2 bungkus. Sedap sangat, lagipun susah nak dapat.


Dan ini, dengan bos lama aku. Alahai.. dalam gelap malam hujan lagi K.Ani mai jugak cari aku. Dan kedatangannya macam biasa tidak pernah tangan kosong. K.Ani pun tak tau kewujudan Min House Camp ni. Dengan rumah dia tak jauh mana pun, haha. Lepas ni dia boleh mai selalu.

Walaupun biliknya biasa saja, cukup utk mandi solat tidur, tapi aku rasa kalau datang lagi aku mungkin pilih Min House Camp. Nak masuk sini memang jalan kampung betul, jauh ke dalam di tepi sungai. Memang rasa suasana kampung hutan rimba. Jauh dari suasana bising kenderaan jalanraya. Dan yang penting, harganya berpatutan.

Friday, August 26, 2016

Buku: Footsteps

 Adapun orang-orang kafir, maka Aku (Allah) akan menyeksa mereka dengan azab yang amat berat di dunia dan di akhirat, dan mereka pula tidak akan beroleh sesiapa pun yang dapat menolong. (A-li'Imraan 3:56




Buku akhir sekali aku tulis mengenainya ialah buku Ramlee Awang Mursyid (RAM), Januari 2015! La ni dah Ogos 2016. Tak kan aku tak baca buku di antara tu kut? Banyak sebenarnya cuma tak sempat nak cerita.

Jadi, hari ni aku ambil peluang nak cerita sikit buku Footsteps (tajuk omputih.. tentulah bahasanya pun omputih kan). Aku baru saja habis baca buku ni 2 hari lepas. Lebih kurang 4-5 hari jugak la nak khatam buku ni. Dah tu, aku baca langkau tajuk. Apa nak kisah sebab tajuk-tajuknya bukan berkaitan pun. Nak baca belakang dulu pun boleh.

Penulis buku ni, Azlan Rahman, atau lebih dikenali dalam kalangan kami sebagai Pak Lan. Ya.. Pak Lan.. merangkap guru English semasa aku di MRSM Balik Pulau. Tapi aku beruntung sebab aku bukan kelas dia hahaha. Aku kelas isteri Pak Lan (masa tu girlfren dia la kut, mana aku tau), Miss Rudi. Untung Miss Rudi.. dah kawin dah ada anak pun dipanggil Miss lagi...hahaha.

Pak Lan masa tu warden asrama lelaki. Baru balik dari obersea..USA. Dapat ngajar di sekolah yang terletak kat kawasan luar bandar. Lebih tepat sekolah kawasan pondok di mana pekannya kena kongsi dengan warga-warga lain di sebalik sebuah pulau. Tak percaya? Cuba tengok alamat sekolah kami

MRSM Balik Pulau
Jalan Pondok Upeh, Pekan Kongsi, 
Balik Pulau, Pulau Pinang

Ok. Tu sikit-sikit sebagai pengenalan. Buku Pak Lan ni kalau baca, terutama bab sekolah asrama yang berkaitan dengan Balik Pulau, memang boleh mengimbas kenangan lalu. Ada yang cerita tak tahu dah jadi tahu. yang kelakar pun ada yang geram pun ada yang hmmmm padan muka dia pun ada.. sori Pak Lan. Ampun kan saya.

Buku ni juga serba sedikit membuatkan kita lebih kenal siapa Pak Lan. Pak Lan yang dulu. Berdasarkan buku ini tepat seperti sangkaan beberapa teman aku. Teman-teman kata Pak Lan ni macam ni macam tu. Bila baca Footsteps, eh eh.. betul la korang. Hahaha... sekali lagi minta maaf Pak Lan. Kami pelajar-pelajar zaman Pak Lan di sana minta maaf banyak-banyak. Cerita-cerita asrama masa tu dan macamana Pak Lan dikenakan oleh budak-budak nakal. Yang paling aku tak sangka, rupa-rupanya Pak Lan penghuni sickbay! Oh Ya! Of all the things happened there, why on earth Pak Lan didn't even know Kak Zah tu isteri CikguTengku Lukman?

One thing for sure (nak speaking la kejap ye), Pak Lan. You don't have to worry about your grey hair. Yes, during those years you did not really looked like a Malay (at least for me). And if people said you are Bosnian now, hmmm... ok, acceptable. I know you are proud of it, a bit.. hahaha. And Miss Rudi will always be at her 'so Bosnian' husband.

So, pada kawan-kawan sekolah aku. Kalau rasa nak mengimbas kenangan dan nak tahu cerita Pak Lan (dan Miss Rudi of course) silalah dapatkan buku ini segera. Au tak boleh cerita banyak, tak thrill nanti. Boleh hubungi Miss Rudi merangkap isteri, editor, pengurus segala di 0126585140. (err Pak Lan.. ada komisen tak tolong promosi ni..hahaha)





Thursday, August 25, 2016

Langkawi selepas 6 tahun

"Wahai Tuhan kami! Kami telah beriman kepada apa yang telah Engkau turunkan, dan kami mengikut RasulMu; oleh itu suratkanlah kami beserta orang-orang yang menjadi saksi (yang mengakui keesaanMu dan kebenaran RasulMu)". (A-li'Imraan 3:53)

Lama sungguh aku tak update blog ni. Tengah sedap-sedap menaip.. tup! tak boleh save la pulak.. Adoi.. penatnya. Terus terlupa dicampur dengan sibuk meanjang. Habis semua tergendala. Camna pun, misi harus diteruskan. Sekurang-kurangnya ini untuk tatapan anak2 aku bila depa rindu kat masa lalu depa nanti.


Rancangan yang tiada dalam kalendar tahunan aku. Langkawi aku datang lagi. Asalnya kawan2 ajak datang small reunion. Akhirnya yang berjaya cuma lima orang tak termasuk aku. Kebetulan pulak sedang cuti, tiba2 saja aku rasa nak join the club. Usung sekali satu keluarga.

Emad tentulah teruja naik bot. Bot laju pulak tu. Dari mula naik hinggalah sampai.. 1 jam setengah tu.. mulut dia tak berhenti cakap. Letih ibu. Sudahlah hari sebelum tu ambil Angah di sekolah. Terus beli tiket bot jam 7 petang untuk hari Jumaat esoknya. Petang Jumaat ambil Yah di Nibong Tebal, zooommmm terus ke Kuala Kedah. Bot jam 7 tiba jam 9 di jeti Kuah. Dapat kereta, nak cari jalan ke homestay pulak dalam gelap malam.


Bayangkan dengan handphone masing2 tak ada maps, bateri abis dan aku punya nyawa2 ikan.  Nak cari Villa Tepi Bendang dalam gelap malam. Tiba-tiba pula hujan turun dengan lebatnya ditambah dengan Emad yang tak henti tanya itu ini. Angin..asap... hampir keluar jugak la.



Jalan menuju ke sini memang jalan kampung, tepi bendang. Terlajak jalan pulak. Oh cabaran betul. Bila jumpa rasa tak sabar nak baring saja. Esok pagi ada agenda lain. Pulak tu, ada yang kelaparan. Alhamdulillah ada restoren berhampiran masih buka. Makan malam agak lewat dan lewat malam baru boleh tidur sebab budak kecik tu masih teruja untuk bertanya!

  

Bangun pagi2.. alangkah gembiranya dan riangnya rasa hati.. hahaha.. macam lagulah pulak. Bukan apa. Dalam gelap subuh, buka tingkap dapur nampak nyior sebatang dan swah di belakang. Boleh dengar bunyi reriang rimba, bunyi ayam berkokok. Bunyi-bunyian kampung yang sudah lama aku tak dengar! Tenang rasanya, buat aku rindu nak tinggal di kampung.. kampung yang betul2 kampung.. bukan macam Kg.Baru Kuala Lumpur tu ya.


Dan orang-orang (Yahudi yang kafir) itupun merancangkan tipu daya (hendak membunuh Nabi Isa), dan Allah pula membalas tipu daya (mereka); dan (ingatlah), Allah sebijak-bijak yang membalas (dan menggagalkan segala jenis) tipu daya. (A-li'Imraan 3:54


Kali ini aku nak bawa anak2 mangrove tour pulak. Tempat2 lain dah bawa tahun 2010 dulu (lepas kakak UPSR). Pakej RM250 satu bot untuk perjalanan 2-3 jam sangat memuskan. Anak2 pun seronok.


Sebelum ke Tanjung Rhu ni utk tour, beli tiket untuk balik esok dahulu. Jalan nak ke jeti jem juga pagi tu. Mesim cuti memang ramai manusia ke sini.

 

Beri makan helang? Dulu2 ingatkan begitulah suasananya. Rupa-rupanya singgah untuk lihat helang2 ni sahaja. Dan yang memberi makannya adalah jurupandu bot bukan kita. Kulit-kulit ayam ditabur ke atas air. Kalau tak banyak bot di situ helang2 merah pasti turun menyambar makanan. Bila bot banyak, helang2 menghilang sekejap.

 

Seterusnya kita akan lalui Gua Buaya ni. Bukannya besar dan panjang pun. Seminit saja dah lepas. Kenapa nama Gua Buaya?


Inilah cerianya kata jurupandu bot. Keluar dari gua tu, ditunjukknya batu ini. Katanya batu ini berbentuk seperti buaya. Dia kata. Aku tengok tak serupa buaya pun.. hmmm. Tak pa lah. Sekurang-kurangnya gua tu bernama.


Dulu, selalu tengok dalam gambar saja Klim Geoforest Park ni. Rupa-rupanya sini ter terletak mercutandanya. Dan kata adik jurpandu tu lagi, kalau tengok puncak bukit ni, nampak macam kura-kura. Ok. Yang ni aku percaya sebab memang macam kura-kura. Tapi aku tak ambil gambarnya pulak.. sorryyyy.


Nama pun mangrove tour, tentulah ada pokok bakau kan? Kawasan ni memang banyak monyet/kera. Dan yang ada ni memang dah biasa dengan manusia. Monyet/kera ni tak takut dengan orang dah. Jangan sesekali tunjuk tau bagi nampak makanan kat geng-geng ni. Alamatnya siap sedialah menjadi mangsa rompakan. Satu bot di belakang kami dah kena. Haiwan ni sanggup berenang ke bot untuk mendapatkan keropok yang dia nampak. Bot di depan kami pulak, ntah dari mana datangnay kera dah ada atas bot. Lompat jauh kut. Dan targetnya makanan pompuan2 seksi tu la. Nasib baik tak dirabanya 3 perempuan seksi tu hahaha. 


Kita juga akan dibawa ke Gua Kelawar. Kali ni bukan sebab bentuk batunya macam kelawar ya. Tapi sebab guan tu memang banyak kelawar. Dari masuk ke keluar dalam 10 min berjalan. Tak perlu takut pun. Torchlight boleh disewa di luar gua. Ada bayaran masuk tapi taklah mahal pun.


Hentian terakhir dalam tour ini di kolam ikan. Bukan ikan untuk peliharaan makan tapi ikan2 untuk tontonan. Salah satunya ikan pari ini. Johhny namanya. Yang terbesar di kalangan pari2 yang ada. Pandai pulak tu bila dipanggil namanya dia muncul. Sudah biasa dengan suara yang memangggil.


Akhir sekali bagi peluang pegang bintang di laut seba  nak gapai bintang di langit memang tidak kesampaian. Hidup lagi ni. Nampak macam ketul batu saja. Selesai perjalanan untuk pagi ini. Jom pi makan pulak.

A055

(Ingatlah) ketika Allah berfirman: "Wahai Isa! Sesungguhnya Aku akan mengambilmu dengan sempurna, dan akan mengangkatmu ke sisiKu, dan akan membersihkanmu dari orang-orang kafir, dan juga akan menjadikan orang-orang yang mengikutmu mengatasi orang-orang kafir (yang tidak beriman kepadamu), hingga ke hari kiamat. Kemudian kepada Akulah tempat kembalinya kamu, lalu Aku menghukum (memberi keputusan) tentang apa yang kamu perselisihkan". (A-li'Imraan 3:55)



Sebelum balik homestay (komstay kata Emad), singgah di akuarium dulu. Sekadar memenuhi permintaan budak kecik nak tengok ikan jaws. Dah puas hati dengan ikan jaws baru boleh balik tido dengan lena dan rehat sampai ke malam sementara tunggu waktu dinner. Tapi sebelum itu sempat juga ke Beras Terbakar mencari kain batik pesanan mak. Kalau tidak dipesan memang aku tak cari punya sebab memang datang sini bukan untuk shopping pun.


Nak makan malam sempat pulak singgah kedai kasut ni bila jumpa geng. Geng small reunion yang berliam tu. Dah tu dengan aku sekali pi beli sepasang kasut. Kasut kulit jahitan tangan, sedap dan lembut saja bila pakai. Berbaloi la membelinya. Sebelah kedai kasut tu pulak kedai coklat Hj. Ismail Group. habiskan duit di sini pulak. Itu pun sebab ada yang memesan coklat Daim. Kalau tak pesan, memang aku tak singgah kedai ni.


Inilah geng reunion berlima, Rafidah, Mus, Mekna, Eida dan Milah yang juga merupakan geng shopping Langkawi. Tak terikut aku kalau shopping. Yang baju biru tu.. tiba2 saja terjumpa dekat sini. Fadhil mencari hotel untuk menginap. Pukul 10 malam tu, kesian anak2 dah mengantuk dan letih dalam kereta. Yang berapron tu pulak, Ronizam, tuan restoren ka share dengan tuan restoren ka tak tau la. Restoren ni, kedai kasut dan kedai coklat di jalan yang sama, di belakang kedai Al-Ikhsan (satu-satunya yang ada di Langkawi, jadi mudah nak cari). Jadinya, memang sungguhlah mini reunion Balik Pulau malam tu.


Makanan kat sini memang sedap woooo. Nasi daging bakar ni memang serius sedap. Aku tumpang En.Somi punya sikit hahaha. Aku punya roti bakar telur goyang ni saja, but it was so delicious, I tell you! Kawan2 order char kuey teow, anak2 order nasi goreng, semuanya sedap2. Aku tak tipu sebab aku rasa yang depa order. Ada yang siap tambah char kuey teow lagi! Bagi yang nak cari makan, memang aku rekemen restoren ni, tapi aku tak ingat namanya. Klunya hanya dia berhadapn kedai kasut. Kedai kasut sederert kedai Hj.Ismail yang jual coklat2. Belakang Al Ikhsan. Moga berjaya mencarinya.


Dah penat sehari suntuk berjalan, malam tu tido lena dan hampir terbabas untuk subuh. Apa lagi, kelam kabut la masing2 sebab bilik air ada 1 saja. Lepas solat sambung tido balik. Penat tak hilang lagi. Hari ni dah nak balik jam 3 petang.

Sebelum balik ronda2 tepi pantai sekejap. Bagi dia main air main pasir dulu. Tapi tak boleh lama2. Kalau awal lagi boleh juga mandi2 sekejap di pantai ni. Bersih dan cantik.. Berhampiran airport. Tapi aku tak tau nama pantai ni, minta maaf ya. Kat situ katanya terkenal dengan laksa ikan sekog. masa kami sampai belum buka, dan aku pula bukan hantu laksa jadi tak kisah sangatlah ikan sekog ka dua ekog ka. Kalau google memang jumpa punyalah, memang dia letak ikan kembung sekog dalam laksa. Itu yang menjadi tarikannya.

Ok. Dah puas jalan2 Langkawi, jom kita balik. Bot jam 3. Agak2 dalam jam 5 dah sampai jeti Kuala Kedah. Lepas makan terus hantar Angah ke asrama yang hanya dalam 20 minit dari jeti. Kiranya bonet kereta hari datang memang dah penuh la dengan barang2 Yah dari asrama dan barang2 Angah nak balik asrama. Semuanya satu arah, mudah perjalanan. Boleh balik rehatkan badan, Alhamdulillah.