Tuesday, April 18, 2017

Muzium Beruas, Perak

Wahai orang-orang yang beriman! Janganlah kamu mengambil orang-orang yang bukan dari kalangan kamu menjadi "orang dalam" (yang dipercayai). Mereka tidak akan berhenti-henti berusaha mendatangkan bencana kepada kamu. Mereka sukakan apa yang menyusahkan kamu. Telahpun nyata (tanda) kebencian mereka pada pertuturan mulutnya, dan apa yang disembunyikan oleh hati mereka lebih besar lagi. Sesungguhnya telah kami jelaskan kepada kamu keterangan-keterangan itu jika kamu (mahu) memahaminya. (A-li'Imraan 3:118)  


Cuti Tahun Baru Cina yang lepas, aku bawa keluarga ke sini. Cutinya di Lumut tapi sebab setiap dua tahun sekali ke sini, kali ini jom kita pi Muzium pulak. Muzium Berus kecil saja. Lebih kurang besar sebelah rumah semi-D.

 

Terletak betul2 di tepi simpang jalan. Hampir2 terlepas simpang. Masuk percuma mengikut waktu lawatan di atas.


Ruang dalam yang memuatkan beberapa artifek yang dijumpai di Beruas. Ada satu keluarga India turut melawat muzium masa ni. Tidak banyak barang2 untuk dilihat tapi cukup memahamkan kita sejarah Kerajaan Beruas.

Sejarah Kerajaan Manjung
Kerajaan Melayu Beruas
Kerajaan Gangga Negara (Terinagt belajar sejarah Gangga Negara dulu)


Asal usul Beruas. Dikatakan Beruas dahulu terletak di Pengkalan Hulu. Beruas sekarang asalnya bernama Belukar Sambang. Sambang bermakna tumbuhan renek/gersang/sarang lebah yang kosong. Kerana kawasan itu dipenuhi belukar renek, itulah nama Belukar Sambang. Nama ini tidak kekal bila lama kemudian ia mula dipenuhi oleh pokok yang seakan2 pokok manggis...iatulah pokok Beruas.

No comments:

Post a Comment