Thursday, December 31, 2015

Mini Reunion Damai


A006
Dia lah yang membentuk rupa kamu dalam rahim (ibu kamu) sebagaimana yang dikehendakiNya. Tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana. 


 

  
5 Disember- bukan reunion Damai pun, kebetulan. Cikgu Sahiddan menjemput Damai 86 ke majlis perkahwinan puteri sulungnya, Nur Hanis di dewan masjid UNITEN. Apalagi, Damaians pun mula merancang perjumpaan. Bukan senang wei nak jumpa depa. Aku sorang saja di utara, Ina di Labuan tapi balik bercuti ada di KL. Yang lain memang tinggal dekat2 KL sana. Makanya, akulah yang jauh meredah beberapa negeri untuk tiba di sini.


 

Asalnya meja ni aku dan family, Ida dan 3 tetamu pihak lelaki. Lepas saja tetamu tadi selesai, hahaha meja ini kami yang punya. Pakat kumpul kat sini, riuh rendah. Ada mata-mata yang memerhati keriuhan kumpulan kecil di sudut ini. Apa ke halnya kumpulan tu ye? Agaknya itulah kut yang di fikirkan mereka.

Dhan makan tak kisah dah keliling. Janji dia selesai makan. Yang kesian si Jazmi ni ha. Berkali2 bangun duduk, nasi di pinggan tak habis2 lagi. Layan tetamu lebih dari taun rumah.. hahaha.

  
Cikgu dah macam pengantin, hihihi. Awet muda. Er.. Megat, tak rsa tergugat ke? Hahaha. Siapa yang tak dak dalam foto ni? Ana sorang tak dapat datang sebab ikut suami di Dubai. Lelaki... Kamsul datang paling awal. Bila kami sampai dia dah nak balik sebab ada keduri lain. Ezrie ada cuma dalam ni tak ada sebab dia balik masa kami tengah rancak sembang. Fadhil.. hmmmm. Ingatkan dah tak mai mamat ni. Muncul juga akhirnya bila aku dah nak balik.Ladies.. aku suka gambag ni. Ada sesuatu yang catchy kat sini. cahayanya kah? Atau posisinya kah? Atau orangnya kah? Ana.. tak jeles kerrrr?
 

A007
Dia lah yang menurunkan kepadamu (wahai Muhammad) Kitab Suci Al-Quran. Sebahagian besar dari Al-Quran itu ialah ayat-ayat "Muhkamaat" (yang tetap, tegas dan nyata maknanya serta jelas maksudnya); ayat-ayat Muhkamaat itu ialah ibu (atau pokok) isi Al-Quran. Dan yang lain lagi ialah ayat-ayat "Mutasyaabihaat" (yang samar-samar, tidak terang maksudnya). Oleh sebab itu (timbulah faham yang berlainan menurut kandungan hati masing-masing) - adapun orang-orang yang ada dalam hatinya kecenderungan ke arah kesesatan, maka mereka selalu menurut apa yang samar-samar dari Al-Quran untuk mencari fitnah dan mencari-cari Takwilnya (memutarkan maksudnya menurut yang disukainya). Padahal tidak ada yang mengetahui Takwilnya (tafsir maksudnya yang sebenar) melainkan Allah. Dan orang-orang yang tetap teguh serta mendalam pengetahuannya dalam ilmu-ilmu agama, berkata:" Kami beriman kepadanya, semuanya itu datangnya dari sisi Tuhan kami" Dan tiadalah yang mengambil pelajaran dan peringatan melainkan orang-orang yang berfikiran. (A-li'Imraan 3:7)


Nah.. gambar atas bersama Miss Rudi tu ada si Ezrie. Miss Rudi, terima kasih banyaks sudi ajak kami bergambar bersama. Terharu.. sob..sob..sob. Yang bawah tu berbaju hitam, Cikgu Hanafi. Memang aku tak cam dan tak akan cam kalau tak diberitahu. Sebelah kanan Jazmi pulak Abg. Lop, senior setahun..rasanya.


Dah macam reunion Balik Pulau dah kat  sudut ni. Tg.Lokman, C.Baharum, C.Mail, C.Azlan dan ada lagi yang lain. Termasuk C.Nik Aziz, C.Hamid, C.Noraini, Kak Zah. Senior2 Balik Pulau pun ada juga sikit. Memang Balik Pulau Corner la kat situ. Yang dari Melaka dari Trolak tapi yang paling jauh rasanya aku la kut.. Lunas mari.


Yang paling aku tak tahan mamat sorang ni. Adoiiii.. kenduri ni. Dok nak naik kokkong ibu lagi. jenuh la kalau macam ni. Ni bukan rumah Emad oiii. Sabar je la. Kalau tahun depan lagu ni jugak, mau patah pinggang ibu.

Apa-apa pun, terima kasih cikgu jemput kami ke sana. Nasi dan lauk-pauk memang sedap sangat. Rasa nak tambah tapi cek maluuuu. Rasa nak tapau, cek segannnn. Rasanya ni la kenduri yang paling lama kami lepak2 kut.. hahaha. Bukan senang nak jumpa camni kan? Insyaallah kita jumpa di lain waktu ya Damaians. Do keep in touch..babai u alls..

Ini penutup 2015. Kita jumpa lagi tahun depan. Insyaallah

No comments:

Post a Comment