Tuesday, May 31, 2011

Ketam

Apa itu ketam/crab? Tentu anda boleh jawab. Malah pernah makan ketam. Sedappppp... digoreng, digulai, disambal atau masak apa saja. Yang leceh bila nak makan kena korek isi. Kalau tak pandai alamat rugi makan ketam sebab membazir... ketam la ni mahal. Aku pun dah lama tak beli ketam.



Ini ketam batu/ketam nipah. Ada orang kata tak leh makan ketam batu. Kenapa ya?



Ini ketam apa lak? Ketam rimau? Ntah le..tapi yg ni kita selalu jumpa di pasar2. Ini yg sedap... oh rindunya aku nak makan ketam...


Ini pun ketam jugak. Ketam kayu. Apa? Tak penah tengok? Tak penah makan? Mana bole makan. Ketam ni dibuat drpd kayu. Ya la..la ni mana nak jumpa org pakai ketam ni. Selalu diguna oleh tukang2 kayu/rumah utk meratakan kayu. Yang bercapang mcm telinga tu pemegang ketam tu. Kat situ kita pegang masa nak ketam kayu. Yang warna cerah sikit tu aku tak tau nama apa tapi org guna utk meratakan simen/lantai. Dua2 ni harta khazanah abah aku. Terselit di dinding bilik air rumah. Simpan bagi anak cucu tengok.

No comments:

Post a Comment