Tuesday, February 4, 2014

Muzium

A007
Bagaimanakah dapat diakui adanya perjanjian (keamanan) di sisi Allah dan RasulNya bagi orang-orang musyrik (sedang mereka mencabulinya)? Kecuali orang-orang (musyrik) yang kamu telah mengikat perjanjian setia dengan mereka dekat Masjid Al-Haraam. Maka selagi mereka berlaku lurus terhadap kamu, hendaklah kamu berlaku lurus pula terhadap mereka; sesungguhnya Allah mengasihi orang-orang yang bertaqwa. (At-Taubah 9:7)
 
Ziarah hari ini berakhir di Muzium - Exhibition of Two Holy Mosque Architecture. Jgn main2 di sini.. peraturan kena jaga. Tiket dah diambil oleh mutawif. Ada giliran masuk oooo. Ingatkan main masuk macam muzium2 yg biasa kita masuk. Giliran bas kami 11.00am utk masuk.Satu bangunan terpacak tepi jalan mengadap banjaran gunung. Dah masuk ada giliran... masa utk melawat di dalam setiap kumpulan hanya 15 min... 15 min saja? Bole ke? Ini tak boleh la belek lama2 setiap barang yg ada.


Kamera.. no problem. Silakan. Ini model pembangunan Masjidil Haram yg akan datang. Bangunan yg sebelah kiri tu dah siap sikit.. berlampu2 dah sebelum kami balik Malaysia.. tahun ni may be boleh guna sebahagian darinya.


Model pembangunan Masjid Nabawi. Nak tambah kat mana lagi ya? Aku tak penah sampai lagi ke sini.. tak tahu mana yg ada mana nak ditambah.


Jam...Masjidil Haram kut.. tak tahu la.. tak buat nota pula di sini. Main snap je gambag sebab masa ada 15 minit saja. Huhuhu


Mesin tenun kelambu kaabah yg lama, aku agak la. Sebab muzium ni tentang masjidil Haram dan Masjid Nabawi. Tolong betulkan kalau aku salah. Errr..  
Kenapa tak pi kilang kelambu Kaabah? Kata mutawif, sudah 3 tahun kut kilang tu ditutup utk org awam. Sebabnya.. salah org awam juga. Dah org bagi masuk melawat ada yg gatai tangan gatai mulut. 
1. Mereka meminta-minta sedikit kain ka.. benang ka... utk dibuat kenangan...
2. Kedatangan pelawat mengganggu kerja2 para pekerja dgn ada yg nak bergambar, ada yg nak tanya itu ini dsbnya.
Makanya.. kita la ni tak dak peluang nak melawat dah... huhuhu...


Pintu Kaabah.. apsal la aku tak wat nota atau amik penerangannya sekali masa ni? Teruja sgt la ni boleh tengok menda2 ni semua.


Yg ni aku pasti.. Telaga yg paling terkenal di dunia, tidak ada yg lebih femes darinya...telaga zamzam. Sayang.. sekarang telah ditutup laluannya. Kalau berada di dataran Kaabah.. perhatikan ada satu tanda bulat ditulis zamzam. Di bawahnya lah tetletaknya telaga zamzam.. Air zam2 hari ni rasanya tak sepayau dulu. Ada org suka rasa yg baru ni. Aku suka rasa yg dulu... kekurangan rasa itu disebabkan sekarang teknologi pembersihan menggunakan tembakan ion2 apa ntah utk membuang segala zarah2 yg tak diperlukan yg ada dlm air zam2 tu. Kalau minum air yg sejuk rasa macam air mineral ja.. memang tak best.


Gambar menunjukan kedalaman telaga serta penerangan2 tingkatnya.


Ini? Tak cerita pun mesti dah tahu.. Bukan Hajarul Aswad.. tapi besi yg dibuat utk melindunginya.. Hajarul aswad yg ada pada lubang sebesar muka tu adalah 7 ketul batu hitam yg diletak bersama. Boleh baca di sini http://al-fadhilustazmuhamadnajib.blogspot.com/2013/09/sejarah-hajar-aswad-di-curi.html


Ini... sat nak ingat.. oh ya.. pancuran emas. dari depan dan dari belakang.


Door to Ottoman pulpit in Prophet Mosque made at the order of Sultan Murad III 998H.


Boleh baca kut... anak tangga kaabah.Akhir sekali, masa nak keluar setiap tetamu akan dapat hadiah ini drpd pihak muzium.. depa pandai cakap "terima kasih' kat kita... Kotak berisi kurma dan air zamzam. Selesailah ziarah kami... menghitung hari utk berwuquf pula.A008
Bagaimana (boleh dikekalkan perjanjian kaum kafir musyrik itu) padahal kalau mereka dapat mengalahkan kamu, mereka tidak akan menghormati perhubungan kerabat terhadap kamu, dan tidak akan menghormati perjanjian setianya. Mereka menjadikan kamu bersenang hati hanya dengan mulut mereka, sedang hati mereka menolaknya; dan kebanyakan mereka adalah orang-orang yang fasik.(At-Taubah 9:8)

No comments:

Post a Comment