Sunday, January 11, 2015

River Cruise Melaka

A086 
Mereka itulah orang-orang yang membeli (mengutamakan) kehidupan dunia (dan kesenangannya) dengan (meninggalkan perintah-perintah Allah yang membawa kebahagiaan dalam kehidupan) akhirat; maka tidak akan diringankan azab seksa mereka (pada hari kiamat), dan mereka pula tidak akan diberikan pertolongan. (Al-Baqarah 2:86


Lepas masuk ruang rumah yg terbalik, kami menuju ke sini. Nak bawa budak kecik baik bot pulak. Bayaran pun tak lah mahal bila ambil pakej family.


Pertama kali naik bot menyusuri Sungai Melaka. Memang best sebab kita relax ja. Pastu ada pulak suara pemandu pelancong (rakaman) yang menceritakan apa yang ada di kiri kanan beserta serba sedikit sejarahnya.

A087 
 Dan sesungguhnya Kami telah memberikan kepada Nabi Musa Kitab Taurat, dan Kami iringi kemudian daripadanya dengan beberapa orang Rasul, dan Kami berikan kepada Nabi Isa Ibni Maryam beberapa mukjizat serta Kami teguhkan kebenarannya dengan Ruhul-Qudus (Jibril). Maka patutkah, tiap-tiap kali datang kepada kamu seorang Rasul membawa sesuatu (kebenaran) yang tidak disukai oleh hawa nafsu kamu, kamu (dengan) sombong takbur (menolaknya), sehingga sebahagian dari Rasul-rasul itu kamu dustakan, dan sebahagian yang lain pula kamu membunuhnya? (Al-Baqarah 2:87


Di kiri kanan sungai sangat mengujakan. Terutama rumah2 tradisional Melaka. Camna nak pi ke sana eh? Teringin betul nak pi dekat.


Paling aku nak pi.. Kg.Morten sempena nama omputih mana ntah.. masih terjajah minda kita walau sudah merdeka berpuluh tahun.

A088 
Dan mereka (kaum Yahudi) berkata pula: "Hati kami tertutup (tidak dapat menerima Islam)". (Sebenarnya hati mereka tidak tertutup) bahkan Allah telah melaknatkan mereka disebabkan kekufuran mereka, oleh itu maka sedikit benar mereka yang beriman. (Al-Baqarah 2:88


Trip akan datang kita ke kampun seberang pulak. Jalan2 makan angin di kampung Melaka.


Ada jambatan Hang Tuah, jambatan... err.. lupa la pulak. Jamatan ni pun kalau korang bole baca tulisan tu.. baca sendiri ya. Hehehe

A089 
Dan ketika datang kepada mereka sebuah Kitab dari Allah (Al Quran), yang mengesahkan apa yang ada pada mereka (Kitab Taurat), sedang mereka sebelum itu sentiasa memohon (kepada Allah) kemenangan atas kaum kafir musyrik (dengan kedatangan seorang Nabi pembawa Kitab itu). Setelah datang kepada mereka apa yang mereka sedia mengetahui kebenarannya (Nabi Muhammad dan Al Quran), mereka mengingkarinya; maka (dengan yang demikian), laknat Allah menimpa orang-orang yang kafir ingkar itu. (Al-Baqarah 2:89)


Yang best naik bot waktu siang ni, kita boleh tengok kiri kanan sungai dengan jelas. Lukisan2 mural di belakang bangunan sangan menarik perhatian.

 

Kalau naik waktu malam, belum tentu jelas semua ni. Tapi malam pun best katanya. Sebab sungai dihiasi lampu2. Bercahaya.
 
A090 
 Sejahat-jahat perkara (yang mereka lakukan) ialah perbuatan mereka membeli kesenangan dirinya sendiri dengan mengingkari Al-Quran yang telah diturunkan oleh Allah, kerana dengki bahawa Allah menurunkan dari limpah kurniaNya (wahyu) kepada sesiapa yang dikehendakiNya di antara hamba-hambaNya (iaitu Nabi Muhammad s.a.w). Dengan sebab itu sudah sepatutnya mereka mendapat kemurkaan Allah bertalu-talu, dan orang-orang yang kafir itu akan beroleh azab sengsara yang menghinakan. (Al-Baqarah 2:90)


Di sini juga ada komuter utk menyusuri sungai dari atas. Malangnya buat masa ni, kemudahan komuter ini hanya ada pada waktu malam saja. Huhuhu...


Hmmm.. dah puas naik bot. Perut lapar la pulak. Kita makan mana2 kedai yg ada semasa balik nanti. Pakai GPS, jumpa la kedai makan Seri Teluk ni. Pinggan aku memang gini la sebab nak makan ngan Emad.. tak boleh nak amik pedas2. Ada soto, nasi ayam, pasembor ayam. Asam pedas berjenis2 ikan ada. Alhamdulillah. Sedap juga.

Ok jom kita balik! Lain kali kita datang lagi.No comments:

Post a Comment