Friday, January 9, 2015

Rumah Terbalik

A081 
 (Apa yang kamu katakan itu tidaklah benar), sesungguhnya sesiapa yang berbuat kejahatan dan ia diliputi (ditenggelamkan) oleh kesalahannya itu, maka merekalah ahli neraka, mereka kekal di dalamnya. (Al-Baqarah 2:81)

 

Hari untuk balik Kedah. Menjadi kebiasaan bagi kami untuk singgah di Melaka sekejap. Selalunya Air Keroh menjadi pilihan. Kali ni ke Bandar Hilir dan di sini kena tengok GPS. Ini bukan kawasan kebiasaan kami.


Kami singgah di Rumah Terbalik sat. Terletak di belakang Seri Costa Hotel. Antara deretan kedai 2 tingkat di situ.
A082 
Dan orang-orang yang beriman serta beramal soleh, merekalah ahli syurga, mereka kekal di dalamnya. (Al-Baqarah 2:82)


Bayaran masuk sehingga hujung Disember RM13.50 dewasa dan kanak2 RM9. Ha aloh... Biasanya RM15. Memang mahal sebenarnya.


Sebabnya bukan rumah tu yg terbalik. Susunan perabot di dalam tu ja yang diterbalikkan. Memang untung gila2 punya bila harga tiket begini.
 
A083 
 Dan (ingatlah wahai Muhammad), ketika Kami mengikat perjanjian setia dengan Bani Israil (dengan berfirman): "Janganlah kamu menyembah melainkan Allah, dan berbuat baiklah kepada kedua ibu bapa, dan kaum kerabat, dan anak-anak yatim, serta orang-orang miskin; dan katakanlah kepada sesama manusia perkataan-perkataan yang baik; dan dirikanlah sembahyang serta berilah zakat". Kemudian kamu berpaling membelakangkan (perjanjian setia kamu itu) kecuali sebahagian kecil dari kamu; dan sememangnya kamu orang-orang yang tidak menghiraukan perjanjian setianya. (Al-Baqarah 2:83)


Budak yang jaga kat dalam tu siap tunjuk cara nak posing macamana. Hmmm.. lantak le.. aku bukan suka posing2 ni. 
 
A084 
Dan (ingatlah), ketika Kami mengikat perjanjian setia dengan kamu: "(Bahawa) janganlah kamu menumpahkan darah (berbunuh-bunuhan) sesama sendiri, dan janganlah kamu usir-mengusir sesama sendiri dari kampung masing-masing". Kemudian kamu telah berikrar mematuhi perjanjian setia itu, dan kamu sendiri pula menjadi saksi (yang mengakui kebenarannya). (Al-Baqarah 2:84)Ni saja ja... tiba2 rasa nak capai segala make-up yg telak dilekatkan tu. tak sampai pun. Kalau sampai aku rasa abih barang2 tu.
 
A085 
Kemudian kamu ini (wahai Bani Israil), kamu berbunuh-bunuhan sesama sendiri dan kamu usir satu puak dari kaum kamu keluar dari kampungnya; kamu pula saling bantu-membantu (dengan orang lain) untuk menentang mereka dengan melakukan dosa dan penganiayaan; padahal kalau mereka datang kepada kamu sebagai orang tawanan, kamu tebus mereka; sedang perbuatan mengusir mereka diharamkan juga atas kamu. Sesudah itu maka patutkah kamu hanya percaya kepada sebahagian (dari isi) Kitab Taurat dan mengingkari akan sebahagian yang lain? Maka tiadalah balasan bagi orang yang berbuat demikian itu dari antara kamu, selain dari kehinaan ketika hidup di dunia, dan pada hari kiamat akan ditolak mereka ke dalam azab seksa yang amat berat. Dan (ingatlah), Allah tidak sekali-kali lalai akan apa yang kamu lakukan. (Al-Baqarah 2:85


Tandas pun diterbalikkan juga. Ruangnya dalam rumah ni tak sebesar pun. Bayangkan ruang macam kedai teres tu. Aku rasa, yg di Sabah lebih menarik kut (aku tak pernah sampai lagi la). Sebab yg sana, rumah tu sendiri telah dibina terbalik. Boleh ambil gambar di luar. Baru betul rumah terbalik.

So.. oklah. sat cukuplah. Jom kita pi tempat lain pulak. Lepas tu kita balik rumah.

No comments:

Post a Comment