Thursday, March 31, 2016

Salji Punya Pasal

A028
Janganlah orang-orang yang beriman mengambil orang-orang kafir menjadi teman rapat dengan meninggalkan orang-orang yang beriman. Dan sesiapa yang melakukan (larangan) yang demikian maka tiadalah ia (mendapat perlindungan) dari Allah dalam sesuatu apapun, kecuali kamu hendak menjaga diri daripada sesuatu bahaya yang ditakuti dari pihak mereka (yang kafir itu). Dan Allah perintahkan supaya kamu beringat-ingat terhadap kekuasaan diriNya (menyeksa kamu). Dan kepada Allah jualah tempat kembali. (A-li'Imraan 3:28)


Satu hari, budak kecik ni berlari2 ke dalam bilik, menangis. Ditunjuknya gambar abah yang duduk atas salji di Oregon aku rasa (lama punya gambag tuuuu.) Sapa yang tunjuk kat dia ntah. Dalam esak tangis tu macam2 yang keluar. "Awat abah pi tak bawak Emad? Emad nak pi salji. Emad nak main baling2. Nak buat Olaf. Awat abah pi sorang2. Awat tak bawak Emad?" Tahun 90an tu..


Dan sejak hari tu, hari2 ditanya bila nak pi salji. Awat x pi salji lagi? Emad nak buat Olaf. Bila Salji nak turun ni? Putih2 kat atas tu (awan) bukan salji ka? Matahari ada salji tak dak? Huhuhuu jenuh aku nak cerita, nak alih perhatian. Hari-hari tanya!


Lepas sebulan dua kut, ada la peluang ke Kajang untuk kenduri. Kami bertiga saja. Lepas tu, bawa la budak ni ke I-City, konon2 ada salji. Mula2 dia tak mau masuk... haishhhhh. Bayag mahal2 tak mau masuk pulak. Bila dah masuk tak nak keluag pulak! AKu dah kesejukan. Dia bole nak sana sini lagi. 
A029
Katakanlah (wahai Muhammad): "Jika kamu sembunyikan apa yang ada dalam dada kamu atau kamu melahirkannya, nescaya Allah mengetahuinya; dan Ia mengetahui segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Dan Allah Maha Kuasa atas tiap-tiap sesuatu. (A-li'Imraan 3:29)

 

Dalam pada tu, sempat dia suruh ibu baling salji kat abah. Abah baling kat Emad. Ibu baling kat Emad. Abah baling kat Ibu. Adoi laaa anak. Dia nak itru macam dalam tv. Nak buat Olaf tapi tak boleh. Dan dia sedar yg itu bukan salji betul!!! isk.. isk.. Jenuh la camni. Katanya nanti Emad nak pi salji yang betul. Yang boleh buat Olaf. Duit..duit.. di mana kau duit... huhuhu.Keluar dari salji masuk pulak ride Ice Age kat sebelah. memang duit saja la sekali masuk I-City. Ride tak lama pun tapi kena la ikut gak.


Ada belen sikit lagi dalam kad tu, ajak naik ride utk budak2 dia tak mau. Semua tak mau sebab kena naik sorang2. Anak orang lain aku tengok selamba ja dok sorang2 lam benda2 pusing2 tu. Dia punya la tak mau sampai nampak kereta ni yg boleh naik ngan abah. Ok lah.. tadi dah ibu teman, now time abah teman.

Settle bab nak main salji hari tu. Sejak main salji ada sekali dua saja disebutnya nak pi salji betul. Lepas tu terus lupa. Fuhhh. Lega.

No comments:

Post a Comment