Wednesday, September 14, 2016

JJMK JSKM-PJI&A: Cerita yang Tertangguh

Kemudian sesiapa yang membantahmu (wahai Muhammad) mengenainya, sesudah engkau beroleh pengetahuan yang benar, maka katakanlah kepada mereka: "Marilah kita menyeru anak-anak kami serta anak-anak kamu, dan perempuan-perempuan kami serta perempuan-perempuan kamu, dan diri kami serta diri kamu, kemudian kita memohon kepada Allah dengan bersungguh-sungguh, serta kita meminta supaya laknat Allah ditimpakan kepada orang-orang yang berdusta". (A-li'Imraan 3:61)


Cerita yang tertangguh- 4 bulan. Serba sedikit sudah disampaikan Ilah di Berkonsi Cerita. Aku tambah sikit lagi di sini. JJMK kali ini anjuran Jabatan aku JSKM dengan kerjasama Pjbt Jaringan Industri dan Alumni (PJI&A) dan NGO Wargakilang.


Sasaran kami 20 keluarga di Parit Panjang Kuala Ketil dan melibatkan 4 hentian sahaja sebab acara perlu dihabiskan waktu tengahari.


Pengumpulan dan agihan barang dilakukan di UiTMPP. Hujan turun renyai-renyai tak menghalang peserta-peserta untuk turut serta. Kebanyakannya pertama kali nak merasa bagaimana JJMK dijalankan. Yang berudung hijau kat atas ni orang kuat JJMK. Route dan agihan dia yang aturkan. Aku lead saja hahaha.


Konvoi disertai lebih kurang 20 kereta dan sebuah bas. Ini tugas Mawardi. Dia tahu apa yang dia buat sebab pernah ikut JJMK Wargakilang.
 

Sesungguhnya ini ialah kisah-kisah yang benar; dan tiadalah Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Allah; dan (ingatlah), sesungguhnya Allah, Dia lah jua Yang Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana. (A-li'Imraan 3:62)


Alhamdulillah. Tiba di Center 1 hujan dah berhenti. Di sini, team Wargakilang dah sedia menunggu untuk bantuan lalulintas. Terima kasih banyak2 Team WK.


Berjaket keselamatan tu wakil WK, En.Azhar. Dia yang uruskan hal-hal perhubungan awam dengan penerima-penerima bantuan. Kalau nak harap kami pakai tak jalan la program ni sebab kami bukan arif dan kenal dengan bakal-bakal penerima.


Antara barang-barang yang diserahkan. Alhamdulillah. Sekurang2nya untuk memulakan Ramadhan yang akan tiba 2 minggu lagi, ada juga bekalan mereka. Sumbangan wang zakat dan fidyah juga diterima mereka. Sehari selepas program, En.Azhar kata ada penerima ucap terima kasih banyak2 sebab duit sumbangan dapat dia bayar bil api yang tertunggak beberapa bulan. Alhamdulillah.

 

Dari Center 1, hanya perlu berjalan kaki ke Center 2. Dalam 200m tapi berpelun jugak la sebab dah panas. Sempat lagi tuan rumah jamu kami dengan air dan kuih. MasyaAllah. Dalam hidup serba susah, mereka masih berbesar hati meraikan kami tetamu mereka.
 

Kemudian kalau mereka berpaling (enggan menurut), maka sesungguhnya Allah sentiasa Mengetahui akan orang-orang yang berbuat kerosakan. (A-li'Imraan 3:63)
 

Ini laluan ke Center 3. Yang naik bas kena berjalan kakilah sikit. Bas tak boleh masuk. Tapi masing2 tetap bersemangat. Ada yang nak ikut lagi pada masa akan datang. Semoga mereka yang mengikuti program ini mendapat manfaat darinya.


Hentian ketiga. Salah seorang penerima di sini, rumahnya tiada api. Hanya mengharapkan sambungan dengan rumah jiran (kalau tak salah ingatan aku). Dan seorang penerima, muda lagi. Diceraikan suami dengan anaknya 4 orang. Sebelum balik dia sempat tunjuk kat aku bahunya yang patah ketika jatuh untuk membetulkan bumbung rumah. Jelas kelihatan sebab tulang patah tidak bersambung sebaik-baiknya.


Hentian ke-4. Rumah yang tidak sepertinya. BAgaimana mahu menyiapkannya kalau pendapatan tidak seberapa. Tapi mereka tyetap tabah dan sabar dengan dugaanNya.


Agenda terakhir, kami dijemput ke Teratak Ilmu Hj.Abd. Majid untuk makan tengahari. Sayangnya Pak Teh (tuan rumah) terpaksa ke Kelantan hari tersebut kerana ada kecemasan). Di sini semua pelajarnya lelaki.


Sedikit sumbangan wakaf sumbangan seorang kawan untk pembangunan teratak ilmu. Moga dapat membantu mereka.


Menjamu selera dengan makan bertalam. Dah lama tak rasa begini. Rata-rata peserta suka dan puji masakan teratak yang sedap. Malah ada yang tanya bila nak pi makan dalam talam lagi? Hahaha.. ni yang kata sekali kena pasti tak lupa punya!

Untuk para peserta JJMK ini, terima kasih aku ucapkan kerana sudi dan sanggup menyertainya. Harap maaf atas sebarang kekurangan. Kepada AJK2 program, terima kasih banyak2. Lain kali kita boleh buat lagi. Tak lupa juga, penyumbang gambar2 di atas, aku ucapkan banyak2 terima kasih. Minta halalkan kerana menggunakan gambar yang diambil. Aku nak sebut tuan gambar tak tau sapa punya. (pasti ada daripada Ilah, Ina dan yang lain2). 

Akhir sekali. Moga Allah memberkati apa yang kita lakukan ini. Dan semoga ada yang bermanfaat dan terkesan di hati. Insyaallah, jika ada ruang dan peluang dengan izinNya, kita akan teruskan program ini di masa akan datang.

No comments:

Post a Comment