Friday, September 2, 2016

Min House Camp

Adapun orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal-amal soleh, maka Allah akan menyempurnakan pahala mereka; dan (ingatlah), Allah tidak suka kepada orang-orang yang zalim. (A-li'Imraan 3:57


Rasanya macam baru saja kami pi Kelantan. kali ni pi lagi sebab nak antar kakak ke UM Nilam Puri. Alhamdulillah kakak dapat pilihan yang pertama.


Kedatangan kali ni kami menginap di Min House Camp. Nama Min bersempena anak pemilik yang down syndrom. Kelibat Min boleh dilihat di sekitar chalet. Min ni suka main drum tau. Ada satu set drum dalam ofis tu dan Min belajar melalui youtube!

Anak2 terutama Emad perak la sikit dengan ayam piru dan ayam turkeynya. Aku sendiri pun dah lama tak nampak ayam2 ni kat kampung.
 


Masuk ke kawasan sini macam masuk ke mini zoo. Memang ada kawasan untuk camping bagi yang mahu mengambil pakaej camping terutama sekolah dan universiti. Kami menganbil bilik standard biasa saja yang ada cukup untuk tidor berenam semalam. Malam kedua dah tinggal berlima.

Demikianlah (perihal Nabi Isa), yang Kami membacakannya kepadamu (wahai Muhammad, adalah ia) sebahagian dari hujah-hujah keterangan (yang membuktikan kebenarannya), dan dari Al-Quran yang penuh dengan hikmat-hikmat - (pengetahuan yang tepat, lagi sentiasa terpelihara). (A-li'Imraan 3:58Ini cafe dekat situ. Belakang tu sungai. Ada aktiviti sampan dan kayak. Untuk bersampan menyusuri sungai pun boleh. Malangnya cuaca masa ni tak mengizinkan. Hujan pagi ke petang.Ada beberapa omputh yang nginap di sini. Setahun, 6 bulan dan yang baru sampai pun ada. Depa ni ada yang buat community work di sini. Ini yang sedang membantu untuk membina bumbung untuk kera dua ekor yang ditambat. Kesian kat kera kehujanan, jadi depa nak buat bumbung untuk dia.

Sesungguhnya perbandingan (kejadian) Nabi Isa di sisi Allah adalah sama seperti (kejadian) Nabi Adam. Allah telah menciptakan Adam dari tanah lalu berfirman kepadanya: "Jadilah engkau!" maka menjadilah ia. (A-li'Imraan 3:59)Untuk yang mahu river cruise with guide, RM7/seorang naik bot. Sampan pula RM5 seorang. Archery dan kayak pun ada untuk RM10 rasanya. Dan kalau nak lepak di bawah cafe ni, ada kerusi dan hammock lagi.
Min House Camp ni memang terkenal dah boleh kata hingga international. Keluar kat TV dah banyak kali. Pernah ditemuramah oleh TV Jepun lagi. Nama pemilik kem ni aku lupa la pulak.Paling terkenal kem ini sebab ladang lebah kelulutnya. Di sekitar chalet ada rumah kelulut. Ini muzium kelulut yang dibina di tingkat atas rumah kayu. Sentiasa ada saja vip yang datang ke sini. Malah, hari terakhir kami di sini pun depa sibuk dengan persediaan muzium untuk seorang menteri datang berkenaan lebah kelulut ini.

Perkara yang benar ialah yang datang dari Tuhanmu. Maka jangan sekali-kali engkau menjadi dari orang-orang yang ragu-ragu. (A-li'Imraan 3:60)Ini yang aku cari2 sangat sejak pertama kali dan terakhir kali makan tahun 2008 kut. Aku tanya owner kem dan katanya dia boleh tolong cari dan order. RM5 sebungkus nasi tumpang. Aku bantai makan 2 bungkus. Sedap sangat, lagipun susah nak dapat.


Dan ini, dengan bos lama aku. Alahai.. dalam gelap malam hujan lagi K.Ani mai jugak cari aku. Dan kedatangannya macam biasa tidak pernah tangan kosong. K.Ani pun tak tau kewujudan Min House Camp ni. Dengan rumah dia tak jauh mana pun, haha. Lepas ni dia boleh mai selalu.

Walaupun biliknya biasa saja, cukup utk mandi solat tidur, tapi aku rasa kalau datang lagi aku mungkin pilih Min House Camp. Nak masuk sini memang jalan kampung betul, jauh ke dalam di tepi sungai. Memang rasa suasana kampung hutan rimba. Jauh dari suasana bising kenderaan jalanraya. Dan yang penting, harganya berpatutan.

No comments:

Post a Comment