Thursday, September 15, 2016

MASJID AS-SOLAH, BALING

Katakanlah (wahai Muhammad): "Wahai Ahli Kitab, marilah kepada satu Kalimah yang bersamaan antara kami dengan kamu, iaitu kita semua tidak menyembah melainkan Allah, dan kita tidak sekutukan denganNya sesuatu jua pun; dan jangan pula sebahagian dari kita mengambil akan sebahagian yang lain untuk dijadikan orang-orang yang dipuja dan didewa-dewakan selain dari Allah". Kemudian jika mereka (Ahli Kitab itu) berpaling (enggan menerimanya) maka katakanlah kepada mereka: "Saksikanlah kamu bahawa sesungguhnya kami adalah orang-orang Islam".(A-li'Imraan 3:64)


Dalam perjalanan ke Kelantan ketika nak hantar kakak, Kami singgah di masjid ni untuk solat. Masjidnya tak nampak dari jalan. Hanya berpandukan signboard dari jalan utama.

 

Jarak dari jalan utama dalam 200 meter. Masjid As-Solah, Kampung Tiak, Kupang, Baling lebih tepatnya.Bahagian hadapan masjid. Ketika ni dah melepasi waktu zohor. Ada zorang dua jemaah di dalam. Ada juga tetamu dari luar yang singgah untuk solat.

Wahai Ahli Kitab! Mengapa kamu berani memperdebatkan tentang (agama) Nabi Ibrahim, padahal Taurat dan Injil tidak diturunkan melainkan kemudian daripada (zaman) Ibrahim; patutkah (kamu berdegil sehingga) kamu tidak mahu menggunakan akal? (A-li'Imraan 3:65)

 

 Pintu belakang untuk kemudahan jemaah wanita.

 

 Tandas dan bilik wuduk di belakang. Bersemapdan dengan kawasan kampung.


Pintu masuk wanita terus ke ruang mimbar. Alhamdulillah bersih. (Sila abaikan budak kecil atas mimbar tu ya. Insyaallah bakal imam besar nanti :))

No comments:

Post a Comment