Monday, August 19, 2013

Trifle

Buat yang ingin mencuba, silakan..resepi dari seorang teman sebilik aku dulu. Aku ubahsuai sukatan ikut suka aku..hehehe

BAHAN2NYA

1 swiss roll coklat/coffee (potong bulat2 12)
1 tin susu cair (3/4 tin takut pekat)
sebiji telur ayam (selain ini memang tak boleh pakai..)
setin buah2 campur (cocktail), peach pun boleh
sekotak jelly nona (strawberi/oren/magga)
1 sudu besar tepung kastard (dia kata tepung jagung pun bole... x penah try)
1 sudu kecil gula
secubit garam

CARA2NYA

1. Susun swill roll selapis dlm bekas.... boleh dapat banuyak bekas kalu guna tuperware bulat kecil tu
    Siram air buah dlm tin bagi kek tu serap

2. Tepung kastard, gula, garam, susu dan telur dicampur.
     Kacau bagi sebati
     Masak atas api perlahan hingga nampak likat 
  (biasanya berkali2 try baru jadi..kalu mulla2..tak terer lagi..dia jadi pekat dan berketul.. masih boleh guna..jgn buang... rasanya tetap sama...yg penting sentiasa kaca..nampak nak pekat tutup api dan terus kacau)

3. Masak jeli atas api..ikut sukatan air di kotak (400ml). dah larut gulanya tutup api.

4. buat lapisan la...
kek(dah siram air buah)-kastard-buah-jeli

kek-buah-kastard-buah lagi-jeli.

kek-kastard-buah-kek-buah-jeli

Susun ikut suka..tapi jeli kena di atas baru dia lekatkan yg lain..nak pak cun sikit.

Paham ka ni? tak paham juga mai umah la..dah pun tepon tanya sifu..hehehe

Selamat mencuba


1 comment:

  1. TQ share... semalam dah beli segala bahan-bahannya, sekali swiss roll nya ngakk ada.. hehehe. Hari ni semangat nak cari swiss roll pula :D

    ReplyDelete