BAHAN2NYA
1 swiss roll coklat/coffee (potong bulat2 12)
1 tin susu cair (3/4 tin takut pekat)
sebiji telur ayam (selain ini memang tak boleh pakai..)
setin buah2 campur (cocktail), peach pun boleh
sekotak jelly nona (strawberi/oren/magga)
1 sudu besar tepung kastard (dia kata tepung jagung pun bole... x penah try)
1 sudu kecil gula
secubit garam
CARA2NYA
1. Susun swill roll selapis dlm bekas.... boleh dapat banuyak bekas kalu guna tuperware bulat kecil tu
Siram air buah dlm tin bagi kek tu serap
2. Tepung kastard, gula, garam, susu dan telur dicampur.
Kacau bagi sebati
Masak atas api perlahan hingga nampak likat
(biasanya berkali2 try baru jadi..kalu mulla2..tak terer lagi..dia jadi pekat dan berketul.. masih boleh guna..jgn buang... rasanya tetap sama...yg penting sentiasa kaca..nampak nak pekat tutup api dan terus kacau)
3. Masak jeli atas api..ikut sukatan air di kotak (400ml). dah larut gulanya tutup api.
4. buat lapisan la...
kek(dah siram air buah)-kastard-buah-jeli
kek-buah-kastard-buah lagi-jeli.
kek-kastard-buah-kek-buah-jeli
Susun ikut suka..tapi jeli kena di atas baru dia lekatkan yg lain..nak pak cun sikit.
Paham ka ni? tak paham juga mai umah la..dah pun tepon tanya sifu..hehehe
Selamat mencuba
TQ share... semalam dah beli segala bahan-bahannya, sekali swiss roll nya ngakk ada.. hehehe. Hari ni semangat nak cari swiss roll pula :D
ReplyDelete