Friday, July 31, 2015

MASJID JAMEK PINANG TUNGGAL, SG.PETANI

A279 
Oleh itu, kalau kamu tidak juga melakukan (perintah mengenai larangan riba itu), maka ketahuilah kamu: akan adanya peperangan dari Allah dan RasulNya, (akibatnya kamu tidak menemui selamat). Dan jika kamu bertaubat, maka hak kamu (yang sebenarnya) ialah pokok asal harta kamu. (Dengan yang demikian) kamu tidak berlaku zalim kepada sesiapa, dan kamu juga tidak dizalimi oleh sesiapa.

 

Masjid ini masih baru. Kalau tak silap aku belum 2 tahun usianya. Sering beulang alik mengikut laluan ini dari Lunas ke Sg.Petani, baru kali ni berkesempatan menunaikan solat di sini.


Binaannya cantik.  Kubah tidak terlalu tinggi seperti kebanyakn masjid.


A280 
Dan jika orang yang berhutang itu sedang mengalami kesempitan hidup, maka berilah tempoh sehingga ia lapang hidupnya dan (sebaliknya) bahawa kamu sedekahkan hutang itu (kepadanya) adalah lebih baik untuk kamu, kalau kamu mengetahui (pahalanya yang besar yang kamu akan dapati kelak). (Al-Baqarah 2:280


Laluan ke tandas. Di kiri sekali yang nampak pintu ni dewan mesyuarat rasnya. Di sana bilik jenazah.
A281 
Dan peliharalah diri kamu dari huru-hara hari (kiamat) yang padanya kamu akan dikembalikan kepada Allah. Kemudian akan disempurnakan balasan tiap-tiap seorang menurut apa yang telah diusahakannya, sedang mereka tidak dikurangkan balasannya sedikitpun. (Al-Baqarah 2:281)

                Letaknya di tepi laluan utama memudahkan jemaah utk singgah solat di sini.No comments:

Post a Comment