Wednesday, November 16, 2016

Jerai Hill Resort

Katakanlah (wahai Muhammad): "Kami beriman kepada Allah, dan kepada apa yang telah diturunkan kepada kami, dan kepada apa yang telah diturunkan kepada Nabi-nabi: Ibrahim, dan lsmail, dan Ishak, dan Yaakub, dan keturunannya, dan kepada apa yang telah diberikan kepada Nabi-nabi: Musa dan Isa, dan sekalian Nabi-nabi dari Tuhan mereka. Kami tidak membeza-bezakan seseorang pun di antara mereka, dan kepada Allah jualah kami berserah diri (Islam)". (A-li'Imraan 3:84


Rasanya ini kali ke 3 aku ke Gunung Jerai. Kali pertama, satu ketika 31 tahun dahulu bersama rombongan kelab sekolah. 8 tahun kemudian aku ke atas lagi bersama 2-3 orang kawan aku. Sekadar menikmati panorama dari atas gunung. Awal tahun ini ada sekali aku naik satu family dengan mak dan abah sekadar melihat2 apa yang ada di sana.


Tetapi kali ini, aku naik untuk meninap 3H2M sebab kena hadir bengkel kat puncak Jerai. Alhamdulillah. Akhirnya merasa untuk menginap di resortnya. Suasana yang tenang, nyaman, damai dan cantik memang sangat best. Rasa macam nak menginap lagi nanti.Budak kecil yang sangat untung sebab dia boleh ikut. Kakak2nya sekadar mendengar cerita Emad naik gunung. Sejukkkk. Bestttttt.


Buka pintu bilik tengok taman yang penuh dengan bunga2. Memang hati pun berbunga2 rasanya. Alangkah bestnya kalau depan rumah aku macam ni. Hahaha. Berangan je la.


Dan sesiapa yang mencari agama selain agama Islam, maka tidak akan diterima daripadanya, dan ia pada hari akhirat kelak dari orang-orang yang rugi. (A-li'Imraan 3:85)


Nampak tak? Ada orang ke dalam dua2 gambar ni? Macam tak de orang pun. Yang ada budak kecik sorang tu je la.. Memang seronok gila sebab boleh main sorang2 tak perlu berebut2 dengan sesiapa.


Taman bunga pun tak ramai orang. Sakan menunjukkan aksi2 terbang yang sempat aku snap. Macam ironman dia kata utk gambar kiri bawah. Yang satu lagi tu spiderman.


Mula2 tak ada. Dok tengok di tepi muka dah monyok semacam sebab ibu bergambar ngan abah saja. Lepas tu kena adakan dia dalam gambar. Dan kompem la dia dok tengah2.


Antara makanan yang boleh diorder di restoren Jerai. Makanan dia memang sedap2 biarpun mahal. Padanlah dengan tempatnya. Daging salai masak lemak ni pun sedap. Boleh datang lagi nanti untuk makan2 saja.


Pemandangan pagi dan senja dari puncak Jerai memang sangat cantik. Kalau nak junggle trekking pun ada (aku tak ikut aktivii ini). Boleh sampai je satu jeram dan mandi manda di situ. Boleh juga ke Muzium Perhutanan Jerai (Emad pi dgn abah saja) yang masuk percuma! Insyaallah, ada rezeki akan datang lagi bawa anak2 yang lain pula biar mereka juga dapat merasa.

No comments:

Post a Comment