Monday, January 9, 2017

Fraser's Hill

Dan janganlah kamu menjadi seperti orang-orang (Yahudi dan Nasrani) yang telah berceri-berai dan berselisihan (dalam agama mereka) sesudah datang kepada mereka keterangan-keterangan yang jelas nyata (yang dibawa oleh Nabi-nabi Allah), Dan mereka yang bersifat demikian, akan beroleh azab seksa yang besar.  (A-li'Imraan 3:105)


Mercu tanda yang sangat terkenal. Satu daripada arah naik dan satu daripada arah turun. Selama ini aku hanya mampu melihat dalam gambar saja. Minggu pertama cuti sekolah tahun lepas aku dah book siap2 utk bercuti ke sini. Akan aku pastikan angan2 menjadi kenyataan..hihihi.


Dari Damai Laut Lumut, perjalanan melalui jalan2 kampung sangat menyeronokkkan. Tapi bila  mendaki Bukit Fraser ini, sangat mencabar. Jalan berbelok2. Aku dah hampir2 pening dan nak muntah. Hampir 25km rasanya mendaki ke atas. Mungkin ini pertama dan terakhir kali untuk datang ke sini.


Shahzan Inn. Hotel yang cantik, nyaman dan aman. Memang selesa menginap di sini. Tapi cukuplah semalam saja. Dapat merasa iklim Fraser Hill yang nyaman. Bunga2 yang segar (banyak lagi bunga di Cameron Highland). Jani cuti seminggu ni tak terperap sangat dalam rumah. Sorry kakak, you can't follow this cuti2.

(Ingatlah akan) hari (kiamat yang padanya) ada muka (orang-orang) menjadi putih berseri, dan ada muka (orang-orang) menjadi hitam legam. Adapun orang-orang yang telah hitam legam mukanya, (mereka akan ditanya secara menempelak): "Patutkah kamu kufur ingkar sesudah kamu beriman? Oleh itu rasalah azab seksa neraka disebabkan kekufuran kamu itu".  (A-li'Imraan 3:106) 


Kaunter penyambut tetamu. Adik yang bertugas sangat membantu dan lemah lembut saja. Jadi kita yang dah pening2 lalat ni tak de la nak tension.


Ruang depan lif menuju ke dewan makan. Tak ramai orang. Makanan untuk breakfast pun tak banyak sangat tapi alhamdulillah memadai (just enough) untuk pengunjung yang tidak ramai.


Gambar-gambar bersejarah mengenai Fraser Hill terpampang di dinding hotel.


Boleh baca tak? Inilah serba sedikit sejarah bertulis tentang Bukit Fraser yang dinamakan sempena nama Colonial master British (klik sini) yang tiba ke sini. 

Adapun orang-orang yang telah putih berseri mukanya, maka mereka berada dalam limpah rahmat Allah (Syurga), mereka kekal di dalamnya.  (A-li'Imraan 3:107) 


Malam tu kami makan di sini. Smokehouse ke apa ke nama aku pun tak tau. Agak delap kawasan ni, malah kami saja yang menjadi tetamu malam tu. makanan memang sedap dan harga pun sesuai.


Hari pertama sampai tak sempat meronda2 sangat. Hari nak balik baru sempat jalan2 ke clock tower (gambar mula2) dan ambil angin sikit. Singgah jenguk2 Masjid Sultan Mahmud juga.


Ketika menjenguk kawasan, ada kelas mengaji untuk kanak2 sedang dijalankan di dalam masjid.


Kawasan masjid sangat bersih dan terjaga. Pokok2 bunga keliling masjid sangat menarik perhatian. Moga Allah terus memberi pahala kepada mereka yang mengimarahkan dan menjaga rumahNya dengan baik sekali.Mercu tanda ketika menuruni bukit. Jalan turun bukit tak sama dengan jalan naik rupanya. Dan jalan turun ini 2x lebih bengkok dari jalan naik. Aku dah loya dengan belok2 yang punyalah banyak. Kompem dah aku rasa tak nak naik sini lagi. Sabar je la.No comments:

Post a Comment